Receptek

Szilvás Mákvirág-desszert

Mercs Emese (Mákvirág Cukrászda) receptje

2021. november 15.

Fűszeres szilvavelő
Hozzávalók:

  • 200 g magozott szilva
  • 150 g kristálycukor I.
  • 15 g kristálycukor II.
  • 5 g pektin
  • 5 g citromlé
  • fahéj, szegfűszeg, gyömbér ízlés szerint

Mákcrumble
Hozzávalók:

  • 130 g kristálycukor
  • 115 g liszt
  • 120 g darált mák
  • 130 g hideg vaj

Vaníliamousse
Hozzávalók:

  • 100 g tejszín
  • 25 g tej
  • 100 g cukor
  • 60 g tojássárgája (3 db)
  • 40 g egész tojás
  • 1/2 db vaníliarúd kikapart belseje
  • 1 lap zselatin
  • 140 g habtejszín
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

Fűszeres szilvavelő elkészítése:
A szilvát kockákra vágjuk, a nagyobb mennyiségű cukorral feltesszük főni, majd amikor elkezd forrósodni, hozzáadjuk a kisebb mennyiségű cukorral elkevert pektint, és beforraljuk. Kihűtjük.

Mákcrumble elkészítése:
A felsorolt alapanyagokat összemorzsoljuk, sütőlemezen szétterítjük, majd

160-170 °C-os sütőben világosra sütjük. Hűlni hagyjuk.


Vaníliamousse elkészítése:

A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt a tejjel felmelegítjük. A tojást és a tojássárgáját a cukorral egyneművé keverjük, majd hozzáadjuk a langyos tejes tejszínt, és gőz fölött, állandó keverés mellett besűrítjük (ha van maghőmérőnk, 83 °C).

A meleg krémben feloldjuk a hidratált, kinyomkodott zselatinlapot, majd a krémalapot folpakkal közvetlenül letakarva kihűtjük

.
A tejszínt habbá verjük, két részletben, óvatos mozdulatokkal összekeverjük a krémalappal. A rétegezéshez habzsákba töltjük.

Az így elkészült mousse-t a szilva-velővel rétegezve 1,2 dl-es poharakba töltjük.


A tetejét megszórjuk a mákos crumble-lel.


szilva , pektin , citromlé , szegfűszeg , fahéj , gyömbér , mák , vaj , liszt , tojás , tejszín , tej , vaníliarúd , zselatin , habtejszín