Receptek

Pirosra sült pontyfilé tormás céklával piros burgonyával

Kalla Kálmán receptje

2020. augusztus 3.

A PONTYFILÉ
HOZZÁVALÓK:

  • 80 dkg pontyfilé (4 szelet, maximum 2 kg-os pikkelyes pontyból)
  • 3 ek liszt
  • 1 kk pirospaprika
  • 1/4 csésze olívaolaj

A TORMÁS CÉKLA
HOZZÁVALÓK:

  • 4 db kb. 10 dkg-os cékla
  • 1 ek cukor
  • 4 ek fehér balzsamecet
  • 4 ek tökmagolaj
  • 15 dkg friss torma reszelve

A PIROS BURGONYA
HOZZÁVALÓK:

  • 25 dkg piros burgonya (Skót-felföldi vörös)
  • bő olaj a chips sütéséhez
  • 50 g vaj

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A PONTYFILÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A vékonyra beirdalt pontyfilét sózzuk, és paprikás lisztbe forgatjuk. Teflonserpenyőben olajon a filé mindkét oldalát pirosra sütjük.

A TORMÁS CÉKLA ELKÉSZÍTÉSE:
A céklákat megsikáljuk, és egyenként alufóliába csomagoljuk. 150 °C-os sütőben puhára sütjük. Kihűlés után meghámozzuk, felszeleteljük és ízesítjük sóval, cukorral, fehér balzsamecettel és tökmagolajjal. (Pár órát álljon a cékla a dresszingben.)

A PIROS BURGONYA ELKÉSZÍTÉSE:
A burgonyát meghámozzuk, kettévágjuk hosszában, és 4 vékony szeletet vágunk belőle, amit chipsnek megsütünk. A többi burgonyát puhára főzzük sós vízben, és szitán átpasszírozzuk. Az áttört burgonyát vajjal simára keverjük.

TÁLALÁS:
Meleg tányérra helyezzük a sült pontyfilét, mellé rendezzük a céklaszeleteket, és reszelt friss tormával megszórjuk a filét és a céklát is.

A ponty felső széléhez habzsákból nyomunk egy rózsát a pirosburgonya-püréből, ebbe állítjuk a chipset.

Díszíthetjük még sült petrezselyemmel.


pontyfilé , liszt , pirospaprika , olívaolaj , cékla , balzsamecet , torma , vaj , tökmagolaj