Mázás István receptje
2021. április 8.ESTERHÁZY FELVERT
HOZZÁVALÓK:
- 4 db tojásfehérje
- 150 g Koronás Kristálycukor
- 100 g finomliszt
- 100 g pörkölt dió
- 200 g fehér fondan
- 50 g olvasztott csokoládé
DIÓS MOUSSE
HOZZÁVALÓK:
- 50 g pörkölt darált dió
- 250 ml felvert tejszín
- 3 db lapzselatin
SÁRGA KRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 300 ml tej
- 6 db tojássárgája
- 100 g Koronás Kristálycukor
GRILLÁZSLAPOCSKÁK
HOZZÁVALÓK:
- 100 g Koronás Porcukor
- 50 g darált dió
- 50 g mandulaliszt
KÖRTEZSELÉ
HOZZÁVALÓK:
- 200 g körtepüré
- 50 g apró, pirított körtekocka
- 4 db lapzselatin
ESTERHÁZY FELVERT ELKÉSZÍTÉSE:
A tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük, a lisztet a dióval elkeverve a felvert habhoz keverjük. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kenjük, 170 °C-on 12 percig sütjük.
Miután kihűlt, a lapot keresztben elfelezzük. Az egyiket tálalásig félretesszük, a másikat előre felmelegített fondannal áthúzzuk, csokoládéval vékony vonalakat húzunk és a képen látható módon hullámokat mintázunk.
DIÓS MOUSSE ÉS A SÁRGA KRÉM ELKÉSZÍTÉSE:
A tojássárgáját kevés hideg tejjel elkeverjük, a cukrot a maradék tejjel felforraljuk. A két folyadékot krémmé főzzük. Kihűlés után összekeverjük a dióval, a tejszínhabbal és az olvasztott zselatinnal, és kész a mousse.
GRILLÁZSLAPOCSKÁK ELKÉSZÍTÉSE:
A lisztet a darált dióval és a cukorral összekeverjük, szilikonlapon elterítve sütőben grillázst készítünk. Miután kihűlt, 4×9 cm-es téglalapokra daraboljuk.
KÖRTEZSELÉ ELKÉSZÍTÉSE:
A körtepürét és a körtekockákat olvasztott zselatinnal bekötjük, és szilikonformában kifagyasztjuk.
A DESSZERT ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
A felvert lapokat (az áthúzottat is) 4×9 cm-es téglalapokra vágjuk. A desszert összeállításánál a következő sorrendet követjük: sima felvert lap, habzsákból dresszírozott diómousse, sima felvert lap, diómousse, grillázslap, körtezselé, fondannal dekorált felvert lap.
TÁLALÁS, DÍSZÍTÉS:
Az összeépített desszertünket tetszés szerinti porcelánra vaníliaszósszal és piros gyümölcsökkel tálaljuk.
csokoládé , dió , tojás , liszt , tejszín , tej , lapzselatin , fondan , körte , körtepüré , mandulaliszt