Mercs Emese (Mákvirág Cukrászda) receptje
2021. november 15.Fűszeres szilvavelő
Hozzávalók:
- 200 g magozott szilva
- 150 g kristálycukor I.
- 15 g kristálycukor II.
- 5 g pektin
- 5 g citromlé
- fahéj, szegfűszeg, gyömbér ízlés szerint
Mákcrumble
Hozzávalók:
- 130 g kristálycukor
- 115 g liszt
- 120 g darált mák
- 130 g hideg vaj
Vaníliamousse
Hozzávalók:
- 100 g tejszín
- 25 g tej
- 100 g cukor
- 60 g tojássárgája (3 db)
- 40 g egész tojás
- 1/2 db vaníliarúd kikapart belseje
- 1 lap zselatin
- 140 g habtejszín
Fűszeres szilvavelő elkészítése:
A szilvát kockákra vágjuk, a nagyobb mennyiségű cukorral feltesszük főni, majd amikor elkezd forrósodni, hozzáadjuk a kisebb mennyiségű cukorral elkevert pektint, és beforraljuk. Kihűtjük.
Mákcrumble elkészítése:
A felsorolt alapanyagokat összemorzsoljuk, sütőlemezen szétterítjük, majd
Vaníliamousse elkészítése:
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejszínt a tejjel felmelegítjük. A tojást és a tojássárgáját a cukorral egyneművé keverjük, majd hozzáadjuk a langyos tejes tejszínt, és gőz fölött, állandó keverés mellett besűrítjük (ha van maghőmérőnk, 83 °C).
.
A tejszínt habbá verjük, két részletben, óvatos mozdulatokkal összekeverjük a krémalappal. A rétegezéshez habzsákba töltjük.
A tetejét megszórjuk a mákos crumble-lel.
szilva , pektin , citromlé , szegfűszeg , fahéj , gyömbér , mák , vaj , liszt , tojás , tejszín , tej , vaníliarúd , zselatin , habtejszín