Hírek

Orbán Szilvia

2022. január 4.

UK , brit , kutatás , torta , kedvenc

A lista élén végül a citrommázas süti végzett, de sokan szeretik az ugyancsak klasszikus Victoria sponge-ot is.

Nemrég a brit The Big Cake Co. nevű süteményes cég felmérést készíttetett, hogy a házhozszállításra specializálódott Just Eat-tel való együttműködés elindulásának nagyobb hírverést csináljon. Egy szavazáson lényegében arra voltak kíváncsiak, hogy melyik torta a britek legnagyobb kedvence. A projektben 2000 felnőtt válaszadó vett részt.



A kollaboráció alkalmából egyébként nem csak egy érdekes felmérés született, hanem két látványos alkotás is: a The Big Cake Co. felkérte ugyanis a homokszobrairól híres Simon Becket, hogy az ország két ismert tengerpartján készítsen menő „tortákat”. 
A homokművész több mint két napig dolgozott a műveken az Észak-Yorkshire-ben található Whitby Beachen, illetve a Lancashire-i Blackpoolban. Úgy tudni, hogy mindkét installáció átmérője meghaladta a 60 métert.


„Nagyon úgy tűnik, hogy mi, birtek megőrülünk a tortákért. Egyértelmű, hogy miért” – fogalmazott a megbízó szóvivője, Ian Straughan. „A torta szinte minden ünnepi alkalom – legyen az esküvő, születésnap vagy keresztelő – méltó koronája, és mint a kutatásunkból kiderült, egyre többen választják mindennapi, otthoni kényeztetésre is.”

A legjobb öt




A szavazásból kiderült, hogy a britek kedvence a klasszikus lemon drizzle, vagyis az édesen fanyar citrommázas torta. A második helyen 28%-kal a csokis-karamellás végzett, míg szorosan mögötte, a bronzérmet a szerény Victoria sponge szerezte meg, 27 százalékkal. A TOP5 közé egyébként még a répatorta és a brownie fért be.

A Victoria sponge igazi brit desszert. A torta vagy sütemény alapja a vaníliás piskóta, amelyet mindig valamilyen (általában eper) lekvárral és vajkrémmel vagy tejszínhabbal rétegeznek.



Jobb, mint a szex

A felmérésből több érdekességre is fény derült. Például arra, hogy a britek kétharmada inkább magának vásárol tortákat – 61 százalékuk akár még saját születésnapra is – és csak 32 százalék nyilatkozott úgy, hogy más részére, ajándékként vagy kényeztetés gyanánt tér be egy cukrászdába tortát venni.

Tíz válaszadóból hárman egyenesen úgy gondolják, hogy a süteményevés élvezetesebb a szexnél.

Ha pedig választani kell egy kis testedzés és egy szelet torta között, a többség, egészen pontosan 56 százalék, egyértelműen az utóbbi mellett voksol. A OnePoll.com számaiból az is kiderült, hogy

amennyiben a torta mellé kortyolt italokról van szó, a britek többsége a teára szavaz.

Tíz megkérdezettből hatan pedig meg vannak győződve róla, hogy egy kis torta minden gondon segíthet.



„A torta boldoggá tesz minket, különlegesnek érezzük magunkat tőle. Ott van velünk, amikor a legszebb pillanatainkat éljük, de akkor is számíthatunk rá, ha kicsit épp magunk alatt vagyunk” – magyarázza Straughan.

Érdekes lenne itthon is egy hasonló kutatás – vajon a honi specialitások vinnék a prímet vagy a nemzetközi klasszikusok tarolnának inkább?

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek