Hírek

MKO, kép: Édesem facebook

2022. június 22.

Bezár Budapest sokak által kedvelt cukrászdája, az Édesem: a hét és fél év működés során rengeteg rajongót szerzett az alapanyagra és ízekre rendkívül igényes műhely, amelynek vezetője Márk Szonja volt.

A remek szakácskönyveket is felmutató cukrászat a facebookon jelentette be, hogy szeptembertől nem nyitnak ki – a covidot is túlélt Édesem nem tud versenyezni árazásban a meredeken emelkedő alapanyagárakkal.

A vevőiktől ezzel a bejegyzéssel búcsúztak:

„Szeptembertől bezár az Édesem. Nem tudtok majd tortát rendelni tőlem, és nem lesznek Édesem Szombatok sem. Nem tartok workshopokat, legalább is a Kis Rókus utcában már biztosan nem. Ez nem életem legvidámabb posztja.

7 és fél éve nyitottam meg az icipici cukrászdám a Millenáris tövében. Tudom, hogy sokakat inspiráltam, hogy elinduljanak a cukrászat útján, ezért úgy érzem, tartozom most némi magyarázattal. Rajtuk kívül is biztosan sokan kíváncsiak lesztek rá, hogy történhet ez meg, amikor minden Édesem Szombaton kígyózó a sor, a workshopok pedig látszólag pillanatok alatt telnek be mindig. Szerintem nem lesz meglepő, amit mondok.

Olyan ütemben nőnek az alapanyag árak, hogy hetente árazhatnám újra a tortáimat, ami mégiscsak nonszensz lenne. Nagyon drága lett minden, én pedig nem akarom annyiért adni a tortákat, amennyiért már én magam sem venném meg.

Az utóbbi néhány hónapban annyira bizonytalannak éreztem magam körül mindent, hogy már több aggodalmat, mint örömet jelentett a vállalkozásom. Folyamatosan számolni, hogy ki tudom-e termelni az üzemelési költségeimet, és keresek-e annyi pénzt, amennyiért érdemes ennyit dolgozni. Ezt korábban ilyen élesen még soha nem éreztem. Ráadásul pont ott tartottam, hogy még több szellemi és anyagi befektetést igényelt volna a bolt, pont egy nagy lendületet kellett volna vennem, de már nem éreztem magamban azt a lelkesedést és hitet, mint például az induláskor.

Azzal a nyugodt szívvel zárok be, hogy megvalósítottam az álmom, kitartottam a covid alatt és utána is, nem adtam fel könnyen. Az Édesem brand nem szűnik meg, maradjatok velem!

A cukrászat még mindig a szívem csücske. Egyáltalán nem fáradtam el, nem égtem ki, és azt remélem, hogy valahol cukrászként boldogíthatlak továbbra is benneteket, de a saját vállalkozást egy időre (vagy akár örökre) inkább pihentetem.

És hogy még valami pozitívval zárjam ezt a posztot, azt nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy ez eddigi életem legboldogabb 7 és fél éve volt! Hálás köszönetem mindenkinek, aki visszajárt hozzám sütizni, tanulni. A világon a legjobb dolog nektek és veletek sütni!”Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek