Hírek

Orbán Szilvia

2022. április 12.

Velence , Olaszország , sirály , sirályok , étterem , vízipisztoly

Az Olaszország egyik legkedveltebb turista úticéljának számító Velencében nagyon elszemtelenedtek a sirályok, így néhány hotel vízipisztolyt ad a szabad ég alatt vacsorázó vendégeknek, hogy elriaszthassák az agresszív madarakat.

Az olaszországi Velence egyik legfényűzőbb luxushotelje a Gritti Palota, amely antik bútorok, muranói üveg csillárok és pompás kárpitok ígéretével csábítja az erre fogékony érdeklődőket 82 csodás vendégszobája valamelyikébe. Azonban azok a szerencsések, akik mostanában szálltak meg a hotelben – vagy a festői város más, ismert szállodájában – a stílusos berendezés és kiegészítők között egy merőben szokatlan tárgyra is figyelmesek lehettek: egy rikító narancssárga, műanyag vízipisztolyra.



A hotelek ráadásul minden vendégnek melegen ajánlják, hogy a szokatlan eszközt ne tüntessék el egy fiók mélyén vagy az ágy alatt, hanem inkább tartsák megtöltve, készenlétben, különösen ebéd- és vacsoraidőben. A The Times beszámolója szerint ugyanis

a város sirályai már annyira elkanászodtak, hogy gyakorlatilag minden élelmet szabad prédának tekintenek, legyen szó akár a tengerben ficánkoló halakról, a kukákban található ételmaradékoktól …vagy a szabad ég alatt falatozó éttermi vendégek vacsorájáról.



„Akkor döntöttünk arról, hogy lépnünk kell, amikor az egyik vendégünk kezéből egy szemtelen madár szó szerint kitépte a péksüteményt” – nyilatkozta a Monaco & Grand Canal Hotel igazgatója, Enrico Mazzocco. „Egy másik alkalommal a sirály egy egész steakkel lépett meg: a pincér alig emelte fel a tálca fedelét, az élelmes madár már le is csapott. A sirályok a vendégek feje fölött köröznek, zsákmányra lesve, így elkezdtünk gondolkodni valamilyen megoldáson. Arra jutottunk, hogy megtöltött vízipisztolyokat teszünk minden egyes asztalra.”

A „tollas probléma” annyira komollyá vált, hogy nemrég a velencei szállodatulajdonosok szövetsége szemináriumot is tartott, ahol a résztvevők a lehetséges megoldásokat mérlegelték.

„A sirályok elszaporodása – azon túl, hogy az agresszivitásuk és szemtelenségük zavarja az embereket – más problémákat is felvet: a madarak túlzott jelenléte higiéniai, egészségügyi, környezetvédelmi és műemlékvédelmi-építészeti viszonylatban is gondot okoz”

– szögezte le a szemináriumot szervező környezetvédelmi szakértő, Francesco Boemo. „A sirályok ugyanakkor védett madarak, és nem lehet úgy kezelni őket, mint teszem azt, az egereket.”

Akadt olyan hotel, amely más megoldással is próbálkozott: egyesek például solymászokat fogadtak, hogy a ragadozó madarak bánjanak el a szemtelen sirályokkal, de ez a kísérlet túl drágának bizonyult, ráadásul szinte ugyanannyira zavaró is a vendégek számára. Ötletként felmerült, hogy a vendéglátóhelyek külső asztalai mellett olyan, a madarak számára riasztó frekvenciájú hangot játszanak le, ami az emberi fül számára érzékelhetetlen, és az is, hogy műbaglyokat helyezzenek el a kritikus területek határain, azonban a szállodások végül a vízipisztolyok mellett tették le a voksukat – és úgy tűnik, helyesen, ugyanis a sirályok mintha máris vették volna az adást.



„Legtöbbször még csak fel sem kell emelni őket, nem hogy használni; elég, hogy a madarak látják, hogy az asztalon vannak” – áradozott a Gritti vezetője, Paolo Lorenzoni.

Egyébként a vízipisztolyos megoldást nem a velenceiek találták fel:

a biztonságos és hatékony riasztás már korábban is bevált a világ más részein.

2013-ban például az angliai Devonban üzemelő Diary Maid Café pincérei is ehhez folyamodtak a pofátlan sirályok távoltartására. 2018-ban pedig az ausztráliai Perth egyik pizzériájának tulajdonosa elégelte meg a madarak randalírozását.



„Valami hatásos, de humánus megoldáson gondolkodtunk, és ilyenekből nem túl nagy a választék. Végül vettünk minden asztalhoz egy-egy vízipisztolyt, amit megtöltünk vízzel, és ha a sirályok túl közel merészkednek, a vendég felveheti a kesztyűt, és megvédheti magát” – fejtegette akkor az ABC Perth-nek a tulajdonos, Toby Evans.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek