Ár, íz, biztonság – ezeket mérlegeljük, ebben a sorrendben, ha élelmiszert vásárolunk. A sorrenden javítana a „Safe2Eat” kampány, amely 18 ország mellett Magyarországon is szemléletformáló tevékenységbe kezdett.
Az „Élelmiszer-biztonság az EU-ban” című, 2022. évi Eurobarométer-felmérés szerint a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos döntéseiben legmeghatározóbb tényező az ár (54%) és az íz (51%), ezeket követi az élelmiszer-biztonság és az élelmiszer eredete 46-46%-kal. Tízből körülbelül négy ember mondja, hogy a tápanyagtartalom számít, míg 16% a környezeti és éghajlati hatásokat jelölte meg, 15% pedig azt, hogy saját értékrendje és meggyőződése határozza meg a választását.
Fogyasztási szokásaink következménye, hogy percenként 44 – vagyis Európában éves szinten 23 millió – ember érintett élelmiszer-eredetű megbetegedésben, amelyek közül átlagosan mintegy 4700 eset bizonyul végzetesnek. A szakemberek szerint a megbetegedések jelentős hányada a háztartások helytelen élelmiszer-kezelési gyakorlatára vezethető vissza. Mindez azonban megelőzhető lenne.
Közérthetően az élelmiszer-biztonságról
Mivel az otthoni élelmiszer-kezelés jogszabályokkal nem igazán befolyásolható, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) fogyasztói tudatosság kialakulását segítő szemléletformálásba kezdett. A „Safe2Eat” néven futó kampányba Magyarország 17 ország mellett a Nébih szakmai támogatásával kapcsolódott be. A kampányüzentek megfogalmazását segítette az EFSA 2023-as kutatása, mely rámutatott, hogy az európaiak mintegy 70%-a érdeklődik az élelmiszer-biztonság iránt, 60%-uk mégis túlságosan szakmainak és nehezen érthetőnek találja az ezzel kapcsolatos információkat. Épp ezért az új kampány célja egyértelműen, pontosan és érthetően közvetíteni az élelmiszerek mögött álló tudományt.
![]()
Kiemelt témák
Az idén májusban elindult „Safe2Eat” kampány – korábbi nevén #EUChooseSafeFood – célja a kritikus gondolkodás elősegítése. A kampány fontos témái közé tartoznak az élelmiszer-eredetű megbetegedések, a megfelelő élelmiszer-kezelési technikák, az élelmiszer-jelölés olvasásának fontossága, vagy az élelmiszerhulladék-csökkentési gyakorlatok előmozdítása. A kiegyensúlyozott táplálkozás és az étrend-kiegészítők biztonságossága mellett az is hangsúlyt kap, hogy fontos tisztában lenni az élelmiszereken feltüntetett, egészségre vonatkozó állítások tudományos hátterével. Hasznos, ha a fogyasztók ismerik az élelmiszer-adalékanyagokat, az új élelmiszerek biztonságosságát, valamint az élelmiszer-allergének jelenlétét is.
Csatlakozzon még ma!
A kampányhoz többféle módon csatlakozhatunk, és jó hr, hogy a rendelkezésre álló legtöbb forrás számos uniós nyelven elérhető. Első lépésben érdemes megnézni a kampány honlapját, ahol gyakorlati tanácsokat találunk az élelmiszerek kiválasztásával kapcsolatban, illetve tájékozódhatunk azokról a tudományos érvekről, amelyek az élelmiszereink biztonságos fogyasztását támasztják alá (efsa.europa.eu). Ha ön is a tudásátadás híve, ossza meg az ingyenes tudásanyagot, a naprakész tartalmakért pedig kövesse az EFSA-t az X- (korábban Twitter-), LinkedIn-, Instagram- és YouTube-oldalakon, majd ossza meg a kampány legfrissebb híreit közösségében. Ha teheti, ismertesse másokkal is a biztonságos élelmiszerekért tett erőfeszítéseket és az azokat alátámasztó tudományos eredményeket a #Safe2EatEU kampány hashtag használatával.
Még több információ a kampányról ide kattintva érhető el.