Cikkek

Kitzinger Szonja

2024. május 9.

Fábián Juli , 1000 Út Utazási Iroda , Lamberger Galina

Különleges hangulatú orosz vacsoraestre voltam hivatalos. A séf Fábián Juli édesanyja, Lamberger Galina volt, aki nemcsak, hogy orosz származású, de orosz főzőiskolai kurzusokat is tart, illetve baráti társaságoknak szívesen celebrál orosz vacsoraesteket. Ezúttal az 1000 Út Utazási iroda – Utazók Klubjának tematikus orosz lakomáját főzte le. A menüt az iroda orosz származású tulajdonosával, Oleggel komponálta meg.


Érdekes kísérlet, hogy adott egy utazási iroda meglehetősen komoly utazói bázissal, melynek tagjai, ha éppen nem utaznak, akkor is megtehetik, méghozzá az ízek által: tematikus vacsoraestek keretében.


Ki és mi tudna jobban mesélni az orosz lélekről, a kifinomult eleganciával kevert elvágyódásról és a nagyívű érzelmekről, mint Csajkovszkij és Puskin, illetve egy gazdagon terített orosz asztal? Lamberger Galina, a Fábián Juli Emlékalapítvány létrehozója március elején ízelítőt adott az egykori Cári Birodalom hatalmas területének legjavából: a tengertől az erdő illatos ajándékain át Tolsztoj kertjéig. A pazar vacsora jó ügyet is szolgált, a vacsorán való részvétel a résztvevők segítették Fábián Juli emlékének őrzését és támogatták a nehéz helyzetbe került zenészeket.




Honnan ért a főzéshez?


Egyszerű háziasszony vagyok.


Egyszerű háziasszonyok nem alapítanak főzőiskolát...


Nem? Az igazság az, hogy valaha szakács akartam lenni. Most két napra ez megadatott nekem rendes éttermi háttérműhellyel, amit nagyon élveztem. Egyébként elég nagy családom van, Julin kívül van még két gyermekem és 5 unokám, azoknak pedig udvarlóik, akiket etetnem kell. Ezen edződtem.



Lamberger Galina, Fábián Juli édesanyja


Ezen a vacsorán 36 főre főzött, az sem kis létszám, melyik fogás a kedvence a vacsorán felsorakozó ételek közül?


A fogásokat Oleggel, az utazási iroda tulajdonosával rendeztük össze. Ő, mivel korábban nem ismertük egymást, bekért a lakoma előtt egy kis kóstolót, hogy megbizonyosodjon róla, hogy tényleg tudok főzni. Ezután a rendelkezésemre bocsátotta a Hunyadi téri Up hotel konyhai személyzetét, akik nagy segítségemre voltak az fenti menü elkészítésében. Az ételsor valamelyest képet ad az orosz klasszikusokból, igaz, még nagyon sok mindent fel tudtam volna tenni az étlapra. Ebből a felhozatalból a pirozskit szeretem a legjobban, ami káposztás, burgonyás vagy húsos párnákat jelöl. Illetve nagy kedvenc a pelmenyi (lásd a lenti képen), ami tölött orosz tésztabatyu friss tejföllel. Ez egyébként úgy a legjobb, ha marad előző napról, ilyenkor másnap vajon megfuttatom. Úgy tényleg jobb, mint frissen.




Az ön lánya, Fábián Juli énekesnő 2017-én hunyt el, nem sokkal ezután létrejött a Fábián Juli Emlékalapítvány. Mi ennek a feladata?


Az alapítvány célja olyan zenészek támogatása, akik hosszan tartó betegség vagy valamilyen tartósan fennálló rossz helyzet miatt nem tudnak fellépni, alkotni, így elesnek a pénzkereseti lehetőségtől. Az alapítvány másik célja Juli emlékének ápolása, ami megvisel, mégis csinálom, mert muszáj életben tartanom az emlékét. A legutóbbi események egyike, a Fábián Juli tér avatása volt, – a Budapest Park előtti teret keresztelték át az ő nevére.


Honnan szerez bevételt az alapítványnak?


Fontos tudni, hogy mi akkor tudunk pénzt osztani, hogyha gyűjtünk, az ilyen esteken pedig van lehetőségünk gyűjteni.



Fábián Juli


Juli kultusza hatalmas, mindenki a legnagyobb elismerés hangján szól róla. Mi a titka annak, hogy egy nem mainstream sztár így eltalált mindenki szívéhez?


Zseni, rendkívüli zenész és improvizátor, emellett szelíd, szeretetre méltó és szép volt. A zenei tehetsége  sokáig nem derült ki. El is vittem pályaválasztási tanácsadóhoz, mert nem tudtam elképzelni, hogy mi lesz ebből a gyerekből. A 160-as mért IQ miatt is a Külker Főiskolát tanácsoltak neki. A barátnője kezdett el énekelni, akkor fordult ő is a zene felé. 





Mi volt a kedvence az Ön főztjéből?


Nem igazán szeretett enni. Egyszer emlékszem, a tanárok általánosban felmentést adtak minden diáknak egy étel alól, erről írásban kellett nyilatkozni a szülőnek. Juli azt kérte a zöldbabfőzelék legyen az fasírttal. Amikor beteg lett és ismét főzni kezdtem rá, lettek kedvencei, például az almáspite ősgabonából (alakor, tönke) készült tésztából. Most egyébként Mautner Zsófival szakácskönyvet készítünk azokból a receptekből, amit én írtam a Julinak, amikor beteg volt. A könyv koncepciójában is speciális lesz. A legtöbb szakácskönyv abból indul ki, hogy te nem tudsz főzni. Ez nem ebből indul ki, hanem abból, hogy te valamilyen speciális dolgot akarsz főzni. Vékony lesz a kiadvány, ősgabonákkal dolgozunk a receptekben és jellemzően azoknak szól, akik mellőzik a húst és a tojást, illetve a növényi táplálkozásban hisznek. Itt is lehet finom dolgokat kreálni úgy is, hogy semmilyen speciális konyhatechnológiát nem alkalmazunk. Nekem például egy 40 éves gázsütőm van, amiről mondhatjuk azt, Isten kezében vagyok minden sütéskor, de tényleg finom dolgok jönnek ki belőle.


Van bármilyen tanács, amit megfogalmazna Juli betegségével kapcsolatban?


Sajnos ő későn ment el orvoshoz, nagyon bízott az alternatív gyógymódokban. Orvoshoz kell fordulni azonnal! Olyanhoz, akiben megbízol, majd követni az utasításait, közben pedig résen kell lenni. Sajnálom, hogy Juli viszonylag lassan jutott el a megfelelő helyre.


 Kit támogatott és támogat aktuálisan az Emlékalapítvány?


Azt tapasztalom, hogy az emberek szívesen adakoznak, hiszen a zene a bajban is zene. 2023-ban a Mehringer együttest támogattuk, amelynek felborult a turnébusza és sikerült 5 millió forintot gyűjtenünk nekik, jelenleg peig Tompos Kátyát. Kátya a daganatos betegségek egy olyan ritka válfajában szenved, amelyhez a legmegfelelőbb kezelés Magyarországon nem elérhető. Külföldi gyógykezelésének jelenlegi fázisai az állam által nem finanszírozottak, az eddig felmerült költségek már felemésztették Kátya anyagi kereteit, tartalékait, valamint a barátai által korábban összegyűjtött összeget. Kátya kérésére eddig a pillanatig kizártuk a nyilvánosságot, ám eljött az idő, hogy a nagyközönséghez forduljunk segítségért. "Szeretünk Kátya" címen jótékonysági gálát szervezünk, amelyre május 25-én kerül sor a Szegedi Nemzeti Színházban (alább a rendezvény plakátja). A bevétel teljes mértékben Kátya gyógykezelési alapjába kerül. 




Figyelem!

Aki nem tud ott lenni a gálát szeretné támogatni Kátya kezelését, akkor ezt a Fábián Juli Emlékalapítvány számlájára utalva teheti meg.

Kedvezményezett neve: Fábián Juli Emlékalapítvány

Kedvezményezett számlaszáma: 16200151-18543755-00000000 

A megjegyzés vagy közlemény rovatba írd be Tompos Kátya nevét!

A gyűjtés határideje a koncert napja, május 25.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló