Cikkek

Egy tanulmány a globális felmelegedés és a kávébabok minőségének kapcsolatát vizsgálta – nincsenek jó híreink.

Azzal már számos kutatás foglalkozott, hogy a kávéültetvények hozamára mennyire káros hatással lehet a klímaváltozás, egy 2019-ben publikált vizsgálat egyenesen arra figyelmeztetett, hogy a ma ismert kávéfajták 60 százaléka a kihalás szélén áll.

Egy újabb tudományos munka viszont legutóbb kifejezetten azt vizsgálta, hogy az éghajlatváltozás hogyan befolyásolja a kávé ízét és minőségét.

A tanulmány eredményei pedig nem sok jóval bíztatnak: úgy tűnik, hogy a jövőben nem csak nehezebb lesz kávéhoz jutni, de kedvenc italunk íze is rosszabb lesz.


A Tufts University és a Montana State University kutatócsapata 73, a kávéról megjelent tudományos cikk közös motívumait vizsgálata, hogy meghatározhassák: melyek azok a faktorok, amelyek a leginkább hatással vannak a kávé minőségére, illetve ezeket hogyan befolyásolják a környezeti változások.

„Egy silány csésze kávénak nem csak az egyénre ható, szenzoros hatásai vannak, de tágabb viszonylatban komoly gazdasági következményei is.



Azok a tényezők, amelyek károsan befolyásolják a kávétermelést, egyben komoly nyomot hagynak a keresleten, a vásárlók érdeklődésén, a kávé árán, és végső soron a farmerek megélhetésén is” – magyarázza a tanulmány vezető szerzője, Sean Cash közgazdász professzor. „Minél jobban megértjük a változásokat előidéző folyamatokat, annál inkább segíthetünk a gazdáknak és a többi érdekelt félnek abban, hogy megbirkózzanak a jelen és a jövő kihívásaival.”

A tudóscsapat végül is arra jutott, hogy a minőséggel kapcsolatba hozható, két legmegbízhatóbb faktor közül az egyik az, hogy minél nagyobb a tengerszint feletti magasság, annál jobbak a kávébab aromái, míg a másik, hogy a túl sok napfény károsan befolyásolja a termés minőségét.





A szakemberek szerint az első faktor okozhatja a nagyobb fejtörést.

„A különböző magasságokban fekvő ültetvényeken a megtermelt kávé minőségét leginkább a hőmérséklet befolyásolja.

A magasabb vidékekről származó kávébab minden bizonnyal hűvösebb klímán termett, ami miatt a növény lassabban érett, ez pedig összességében jobb ízeket, aromákat jelent”

– olvasható a tanulmányban. „Az alacsonyabb területeken termesztett kávé minőségének törékenysége egyben azt is előrevetíti, hogy mire lehet számítani a magasabban fekvő ültetvényeken is, ha a klímaváltozás miatt tovább emelkedik az átlaghőmérséklet. Mindebből pedig az következik, hogy a felmelegedéshez való adaptív alkalmazkodásnak kiemelt fontosságot kell tulajdonítani a mezőgazdasági rendszerek minden egyes szintjén.”



A másik faktor, a napsugárzás hatása ugyanakkor könnyebben befolyásolható.

„Bár a fényviszonyok megváltozása is a globális felmelegedés számlájára írható, ez a változó a különböző árnyékolási megoldásokkal egyszerűbben alakítható.

Az árnyéktermesztés támogatásával sokat tehetünk a minőség megőrzéséért,

ráadásul ez a megoldás jóval járhatóbb, olcsóbb és egyszerűbb útnak is bizonyul annál, mintha egész ültetvényeket kellene más helyre költöztetni” – következtetnek a tudósok.

A szakemberek szerint a tanulmány legfontosabb tanulsága az, hogy rámutat: ahhoz, hogy a kávé íze és a kávézás élménye évek múlva is ugyanolyan maradjon, mint amit manapság megszoktunk, jóval nagyobb körültekintésre és még több munkára van szükség.

„A vizsgálatból jól látható, hogy a kávé minősége mennyire érzékeny a klímaváltozással összefüggő környezeti és irányítási változókra. A kávészektor csak akkor javíthat a fenntarthatóságon és a rugalmasságon, ha megfelelő újításokat eszközöl” – szögezik le a szakértők.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek