Mede Ádám receptje
2024. augusztus 24.300 g tapolcai füstölt pisztráng, 1 kg újburgonya
Lágy besamelmártás hozzávalók:
60 g vaj, 60 g liszt, 600 g tej, 150 g tejszín, 100 g tekeresvölgyi öreg sajt, 5 g só, 1 csipet szerecsendió, 150 g póréhagyma, 50 g olívaolaj, 10 g cukor, 10 g só, 50 g friss petrezselyem aprítva, 1/2 citrom leve és héja, 50 g tekeresvölgyi öreg sajt a tetejére
Elkészítése: A pisztrángot kiszálkázzuk, a bőrét eltávolítjuk. Nagyobb darabokra törjük, és félretesszük. A burgonyát héjastól megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni, ezután kézzel darabokra törjük, és félrerakjuk.
A besamel elkészítése:
Az apró kockákra vágott póréhagymát alacsony lángon konfitáljuk, hogy a színét ne veszítse el. Ha kész, kihűtjük. Bekeverjük a hozzávalókat, a tetejére karakteresebb öreg sajtot reszelünk, és öntöttvas lábasban vagy jénai tálban aranybarnára sütjük, mérettől és adagtól függően 12–20 percig.