Hírek

Kitzinger Szonja

2023. május 26.

A világ legdrágább fagylaltja fehér szarvasgombából készül, egy gombóc több mint 2 millió forintba kerül.

A Guinness World Records egy japán fagylaltot titulált a földkerekség legdrágább fagyijának a maga 880 000 jenes, 6380 dolláros árával, ami forintban a cikk írásakor 2 220 000 forintot jelentett. Az ár részben a desszert fő összetevőjének köszönhető, vagyis a kizárólag az olaszországi Albából származó fehér szarvasgombának (Phantom White Truffle).


A termék neve japánul: Byakuya, magyarul "Fehér éjszaka" is tulajdonképpen erre az összetevőre utal. A fehér szarvasgomba mellett, amely önmagában akár 2 millió jenért, 14 500 dollárért, 5 046 000 forintért is eladható kilogrammonként, a desszert kétféle sajtot, közte Parmigiano Reggiano-t, ehető aranylevelet és a szakekasu-t (szakéseprőt) egy pasztaszerű terméket tartalmaz. A fagyihoz mellékelt fehér szarvasgomba olajjal még komplexebb a végeredmény.




Tudta? A szakéseprő a szaké (rizsbor) készítési folyamat mellékterméke, Japánban régóta használják ízesítésre és főzéshez. A szakéseprő egy bizonyos umamit ad a nagy egészhez.



A fagyi másfél év kísérletezés után került forgalomba. Az íz megalkotására a fagyit előállító Cellato nevű japán cég Tadayoshi Yamada séfet kérte fel, aki az oszakai RiVi francia-japán étteremben dolgozik.



Az élményhez tartozik egy kézzel készített fémkanál, amelyet Takeuchi kézművesek készítettek a kiotói Fushimi városában. A kanalakban a templomok és szentélyek építésénél használt technikákat és anyagokat használják. A cég véletlenszerűen szállítja a két különböző minta egyikét. A termék a Cellato oldalán rendelhető. Jó étvágyat hozzá!


Akinek pedig baja lenne a fehér szarvasgombával, megnyugodhat: a Cellato a fagylaltjának fekete szarvasgombás változatát is árulja. A cég európai összetevők és a hagyományos japán élelmiszerek ötvözésére törekszik, így a jövőben ehhez hasonló egyedi kombinációk előtt tárja szélesre a kaput.



Fotó: Cellato

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek

Recept ajánló