Saly Noémi receptje
2020. augusztus 5.- 3 kg gesztenye (héjastól mérve)
- 1 kg cukor
- 1 kk só
- 1 db babérlevél
- 1/2 rúd vanília
Erős pengéjű, éles kiskés, egy kisebb és egy nagy lábas, szőrszita vagy botmixer, kis üvegek, celofán.
ELKÉSZÍTÉSE:
A gesztenyéket a csúcsuknál kereszt alakban bemetszem, és bő vízben fölteszem főni. 10 percig hagyom lobogva forrni, majd a kis lángon tartott edényből pár szemenként kiszedegetve gyorsan megpucolom. A belső, vékony héját is le kell szedni: amíg forró, könnyen megy, de ha kihűlt...
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/05/gesztenye-770x_.jpg?token=926f1adf18b551265951f0ad5b9dac98)
A megtisztított gesztenyét már csak annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje, visszateszem a tűzre, hozzáadom a sót és a babérlevelet, lefedem. Jó fél óra kell, hogy teljesen megpuhuljon, a szemek kezdjenek szétesni. El ne fője teljesen a levét, mert könnyen odakap! (Ha ez a veszély fenyeget, mehet bele még egy kis meleg víz.)
A cukrot egy pohár vízzel sziruppá olvasztom a nagylábosban. Amikor gyöngyözni kezd, belelapátolom a gesztenyét, és a hosszában kettéhasított, kikapargatott vaníliával folyamatos keverés mellett még 10-15 percig főzöm. A vaníliát kiszedem, a lekvárt forrón üvegekbe kanalazom, pár perc fejenállás után irány a dunsztolókosár, majd másnap a spájz.
CIFRÁZZAM?
Beüvegezéskor mehet bele rum vagy cseresznyepálinka (a gyerekekre is gondolva: nem mindegyik üvegbe!), de a mazsola vagy az apróra vágott, kandírozott narancshéj se rossz. Használhatunk frissen reszelt tonkababot, gyömbért, citromhéjat − a lényeg az, hogy akármelyiket választjuk, óvatosan adagoljuk, a kiegészítők ne nyomják el a gesztenye ízét. Cukor helyett készíthetjük mézzel is, bár a forralástól pont a legjobb összetevői vesznek kárba.
FELHASZNÁLÁSA
Süteményekbe, tortába, palacsintába, vajas pirítósra, nyáron fagylalt mellé, de kefirbe vagy joghurtba keverve is nagyon finom. Tíz perc alatt készíthető vendégváró finomság: egy pohár jó keményre vert tejszínhez óvatos, laza mozdulatokkal, kanalanként hozzákeverek egy kis üveg gesztenyét, poharakba adagolom, és rumosmeggy- vagy sima meggykompótszemekkel, netán csokidarabkákkal kipitykézem a tetejét. Babapiskótával üvegtálba rétegezve nagyon kiadós, de ezt már előző nap kell megcsinálni. Rumos tejjel bolondítva… ajaj…
![](http://magyarkonyhaonline.hu/storage/media/thumbnails/2020/06/05/sal-SEB0336-770x_.jpg?token=bf8d60e72a05f57a097e50bad283fea8)
gesztenye , lekvár , cukor , babérlevél , vanília