Saly Noémi receptje
2017. augusztus 7.- 5 kg érett sárgabarack
- 2 kg cukor
ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott, megszikkasztott barackot kimagvaljuk, rázúdítjuk a cukrot, alaposan átkeverjük, és pár órára vagy akár egy egész éjszakára hűvös helyen, letakarva állni hagyjuk. Másnap megfőzzük – a habját menet közben leszedegetjük, én többnyire rögtön csinálok belőle egy nagy adag barackos joghurtot –, jó forrón beüvegezzük, 5 percre fejre állítjuk, mehet a dunsztolókosárba, kész. Menet közben keverni kell, ne hagyjuk magára, mert csúnyán oda tud kapni.
CIFRÁZZAM?
A kajszi két legjobb cimborája a levendula és a rozmaring. Mindkettőnél ügyelni kell, hogy a virágok, levelek, ha frissek is, legyenek teljesen szárazak, amikor beletesszük a dzsembe. Kilónként egy marék levendulavirág vagy 15-20 rozmaringlevélke pont elég.
FELHASZNÁLÁSA:
A sima dzsem reggelire egy croissanthoz, brióshoz; a klasszikus rácsos linzerhez, női szeszélyhez, hájas kiflihez; palacsintára, tejbegrízre. Az illatos változatok tapasztalatom szerint túrós sütikhez és turmixba a legjobbak, de a rozmaringosat odatehetjük egy kérges-pirosra sült kacsacomb mellé is.
baracklekvár , lekvárok , sárgabarack , cukor