Nábelek Zsófia receptje
2020. május 13.Kakaós néró hozzávalói:
- 90 g puha vaj
- 85 g porcukor
- 2 db tojássárgája
- 1 egész tojás
- 100 g liszt
- 30 g kakaópor
- fél mk sütőpor (2 g)
- 1 csipet só
- sárgabarack-, ribizli- vagy málnalekvár
- 50 g étcsokoládé
Csokoládés habcsók hozzávalói:
- 2 db tojásfehérje
- 60 g cukor
- 1 csipet só
- fél citrom leve
- 80 g aprított étcsokoládé
Nagy igazságtalanság a néróval szemben, hogy ma már utasellátós retró sütinek számít, pedig olyan egyszerű aprósütemény, amit fél óra alatt össze lehet dobni és nagyon nehéz lejönni róla.
Gyerekkorom egyik kedvence volt a néró, amit ha jól emlékszem, a váci Boda cukrászda készített a legjobban, talán a Kruppban is volt, de oda inkább vaníliafagyiért jártunk, de a cukrászüzemben biztosan volt. A Boda még régi, klasszikus családi cukrászat volt, ahol fénykorában a málnafagyi és a hájas sütemény is olyan volt, hogy azóta sem tudom elfelejteni.
A néró egy olyan tea- vagy aprósütemény, ami a mignonhoz hasonlóan képes volt bármilyen színben pompázni. Emlékszem barackosra, ribizlisre, de bevallom, a legjobban a rikító rózsaszínű málnásat szerettem, ez azóta szerencsére megváltozott. A lényege viszont az omlós tészta, amit a lekvárral betöltés, a csokoládéval csíkozás (spínelés!) után másnap, sőt, harmadnap legjobb enni, amikor a lekvár már megpuhítja a tésztát és egyszerűen szétomlik a szájban.
Mint a tökéletes isler vagy linzer. Nem tudom, hogy miért lett belőle egy száraz, kemény, hűtőízű sütemény, amit lefóliázva maximum az éjjel-nappalik polcain látok, de a néróra is pontosan igaz az, ami az összes magyar klasszikusra: tisztességesen elkészítve igenis van helye a cukrászdákban.
Szóval a néró nem egy gyúrt omlós tésztából, hanem kevert omlós tésztából készül, amit nem kiszaggatunk, hanem habzsákból nyomunk ki. Lehet sima felületű, hullámos, nyomhatjuk csillagcsővel, ezen érdemes gyakorolni a habzsáktechnikákat, lehet fűszerezni vagy maglisztekkel dúsítani. Az alábbi recept Kocsis Regina alapreceptjének http://magyarkonyhaonline.hu/receptek/nero a kakaós verziója, kicsivel több vajjal és kakaóval, hogy egy igazán sötét, mély ízű nérót kapjunk.
A puha vajat keverjük habosra a porcukorral, egészen fehéredésig, egyenként adjuk hozzá a tojássárgáját, majd az egész tojást. Ezután keverjük bele a sütőporral, sóval és kakaóporral elkevert lisztet.
Töltsük habzsákba, és sima csővel nyomjunk sütőpapírral bélelt tepsire kb. 3 cm átmérőjű halmokat: egyforma méretűek legyenek, hogy töltéskor könnyen össze tudjuk majd illeszteni őket. Tartsunk 6-8 cm távolságot köztük, hogy ne ragadjanak össze.
170 °C-ra előmelegített sütőben süssük 8-9 percig. Hagyjuk kihűlni.
Párosával ragasszuk össze a lekvárral, és tegyük szorosan egymás mellé egy tálcára. Olvasszuk meg vízgőz felett a csokoládét, mártsuk bele egy villa hegyét, és gyors mozdulatokkal rajzoljunk vonalakat felettük a levegőben, így megcsíkozva a süteményeket.
A maradék tojásfehérjét is fel lehet használni (és természetesen le is lehet fagyasztani), íme egy öt perces munkával elkészíthető egy finomság.
A csokoládés habcsók elkészítése:
A tojásfehérjét a cukorral, sóval és a citromlével selymes, de kemény habbá verjük - ne legyen töredezős, akkor jó, ha fényes, selymes és megtartja az alakját. Spatulával hozzáforgatjuk a felaprított étcsokoládét.Papírral bélelt tepsire halmozzuk kanállal, és 140 fokra előmelegített sütőbe tesszük 1,5-2 órára. Akkor a legjobb, ha a közepe még szaftos, de aki szárazon, ropogósan szereti, az tartsa a 2 órát.