Nábelek Zsófia receptje
2020. április 10.Hozzávalók a baszk sajttortához (22 cm-es formához):
- 1 tk vaj
- 570 g krémsajt (nem tömlős!)
- 190 g cukor
- 4 egész tojás
- 300 g tejszín
- 1 kk só
- 1 negyed vaníliarúd vagy 1 tasak vaníliás cukor
- 25 g liszt
lógjon túl a forma tetején, mivel a sajttorta sütés közben megemelkedik.Ha fodros-hullámos marad a forma belsejében, az sem baj, ez egy ilyen megengedő sajttorta. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
A krémsajtot (legjobb, ha szobahőmérsékletű) a cukorral és a vaníliával 2-3 percig habverővel kikeverjük, a legjobb ezt géppel csinálni, de nem kell habosítani, a lényeg, hogy csomómentesre keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és keverjük tovább még 1-2 percig. Adjuk hozzá a tejszínt és a sót, és amikor a krémsajtos alap ezt felvette,
szitáljuk hozzá a lisztet, végig vigyázva, hogy ne keverjük bele sok levegőt.
A papírozott formába töltjük és az előmelegített sütőben kb. 1 órán át (55-65 perc) sütjük. Amikor a színe egészen sötét, szinte túlsültnek tűnik, akkor elkészült - a sütési idő a formától, a sütőtől és az alapanyagok hőmérsékletétől is függ. A közepe ekkor megemelkedett és ha óvatosan megrázzuk a formát, lágyan remegős. Hagyjuk hűlni 10 percig, majd vegyük le róla a formát és várjuk meg, míg szobahőmérsékletre hűl. A legjobb frissen, krémesen. ha pedig teljesen lehűtjük, a sajttorta enyhén megszilárdul.