Bergmann Ernő receptje
2018. június 27.(10 db)
- 75 dkg vajastészta
- 25 dkg töltelék
- 2 db tojásfehérje
- 8 dkg cukor
- 7, 5 dkg darált dió
- 10 dkg gorombára vágott dió
- citromhéj
- vaníliás cukor
A vajastészta elkészítése:
30 dkg vajat és 5 dkg lisztet összegyúrunk, és hideg helyen pihentetjük 20 dkg lisztet, 10 dkg réteslisztet, 5 dkg vajat, 4,5 dl hideg vizet, 1,5 dkg sót és 2 cl ecetet rétestésztává gyúrunk, és 30-45 percig letakarva hideg helyen pihentetjük. A tésztába becsomagoljuk a vajas részt, szimplán és duplán hajtogatjuk, majd hűtőben pihentetjük 30-45 percet. Ismét szimpla és dupla hajtogatás következik.
A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a darált diót, citromhéjat, vaníliás cukrot. Nyomózsákba tesszük. A tésztát 25×80 cm-esre nyújtjuk, hosszában kettévágjuk. Mindkét csík felső részét megkenjük tojással. Az alsó részre nyomjuk a tölteléket, majd az alsó részt rátekerjük a felső részre úgy, hogy a tölteléket teljesen körülvegye a tészta. Tojással megkenjük, megszórjuk a gorombára vágott dióval, majd mindkét hengert 5-5 darabra vágjuk. A darabokat kifli formára hajtjuk 220 °C-os sütőben 5 percig sütjük, majd csökkentjük 180 °C-ra a hőmérsékletet, és még 20-25 percig sütjük. Kihűlés után meghintjük porcukorral.
tojás , dió , vajastészta , citromhéj , vaníliás cukor