Gyepes Gabojsza receptje
2020. augusztus 7.- 1 db bárányfej
- 1/2 kg csontos bárányborda
- 1 db bárány lépe, tüdeje, veséje, mája, szíve
- 2-3 db babérlevél
- 2-3 fej hagyma, aprítva
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1/4 gumó zeller
- 20 dkg gersli (hántolt árpa)
- 1 dl száraz fehérbor
- 1/2 citrom
- 4 dl tejszín
- 4 db tojás sárgája
- 1 kis csokor friss, vagy 1-2 ek ecetben eltett tárkony, aprítva
- néhány gerezd fokhagyma, zúzva
- tárkonyos ecet, ízlés szerint
- só és szemes bors
LEVESBETÉT:
HOZZÁVALÓK:
- 2-3 szál sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- 1 db kisebb paszternák
- 1/4 gumó zeller
A levest megsózzuk, hozzáadjuk a fehérbort, a fél citromot, a pucolt sárgarépát, fehérrépát, zellert. Addig főzzük lassú tűzön, míg könnyen lejön a hús a csontról.
A bordákat kicsontozzuk, a fejet konyhai bárddal felnyitjuk, kivesszük az agyat és lehártyázzuk, majd kivesszük a nyelvet, lehúzzuk róla az ízlelőbimbókat tartalmazó vastag hártyát, a nyelvhúst felkockázzuk.
Egy csészében elkeverjük a tejszínt a tojások sárgájával, majd hőkiegyenlítéssel behabarjuk a levest (belemerünk 1-2 kanálnyi forró levest a tojásos tejszínbe, így elkerüljük, hogy a tejszín és a tojás kicsapódjon).
bárány , tárkony , babérlevél , hagyma , sárgarépa , fehérrépa , zeller , száraz fehérbor , citrom , tejszín , gersli , paszternák , fokhagyma , tárkonyos ecet , tojás