Merfelsz Gábor (Merfelsz Pince, Szekszárd) receptje
2021. március 8.- 25 dkg gyöngybab
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- szalonnabőr vagy 15 dkg füstölt császárszalonna
- 2 fej közepes hagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek liszt
- száraztészta
- só, bors, őrölt pirospaprika, olaj
Az alapanyagok mindennaposak, a végeredmény mégis meglepő.
ELKÉSZÍTÉSE:
A babot előző nap vízbe áztatjuk. Az áztatólevet leöntjük, a babot átmossuk. Tiszta hideg vízben tesszük fel főni, s ha felforrt és fehér hab képződött a tetején, akkor ismét leöntjük a levét, a babot megmossuk, s tiszta vízben tesszük fel főni.
Beletesszük a zöldségeket, sózzuk, és addig főzzük, míg a bab meg nem puhul. Leszűrjük, s a zöldségeket feldarabolva visszatesszük a levesbe.
Fokhagymás rántást készítünk, amibe őrölt pirospaprikát is teszünk. Beleöntjük a lébe.
Ha kész, akkor sűrű, selymes levet kapunk.
gyöngybab , sárgarépa , fehérrépa , füstölt császárszalonna , vöröshagyma , fokhagyma , liszt , olaj , száraztészta , pirospaprika