Söptei Róbert receptje
2020. július 21.LEVES
HOZZÁVALÓK:
- 30 dkg sárga újburgonya
- 20 dkg angolzeller
- 10 dkg újhagyma vagy póré
- 4 dl csirkealaplé
- 3 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- 1/2 citrom kifacsart leve
- csipet sáfrány, só
HALGALUSKA
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg hidegen füstölt harcsa
- 1,5 dl tejszín
- 1 db tojásfehérje
- csipet só
Leves elkészítése:
Az apróra vágott újhagymát és az aprított angolzellert vajban rövid ideig pároljuk, majd hozzáadjuk a kockára vágott újburgonyát, sózzuk, és felöntjük csirkealaplével. Miután puhára főtt, mixerrel pürésítjük. Hozzáöntjük a tejszínt, majd sáfránnyal fűszerezzük. Forráspontig óvatosan melegítjük. Tálalás előtt mixerrel habosítjuk.
Halgaluska elkészítése:
A halat (a harcsa helyettesíthető más szálkamentes, nyers füstölt hallal) feldaraboljuk apró kockára, tálcán hűtőben dermedésig fagyasztjuk.
Mixerbe tesszük, és a tojásfehérje fokozatos hozzáöntése mellett finom pürévé aprítjuk. Ezután hideg tejszínnel habosra keverjük, sóval ízesítjük.
Forraljunk fel egy nagy lábasban sós vizet, majd kanalakkal szaggassunk galuskákat a halmasszából. Főzhetjük, de gőzöléssel is elkészíthető. Ügyeljünk rá, hogy a víz ne forrjon, mert szétfőhetnek a galuskák.
Körülbelül 8-10 percnyi főzés után a galuskákat szűrővel leszűrjük, és a forró levesbe tálaljuk.
sárga újburgonya , angolzeller , újhagyma , csirkealaplé , tejszín , vaj , citrom leve , tojásfehérje , sáfrány , füstölt harcsa