Horváth Gábor receptje
2020. december 1.A MALAC
HOZZÁVALÓK:
- 80 dkg bőrös malaccsászárhús
- 2 dl tokaji aszú
- 4 dkg tisztított gyömbér
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 db magozott és csíkokra vágott piros chili paprika
- 1 db kezeletlen lime
- 1 db vöröshagyma
- 1 db sárgarépa
- só
A PÁC
HOZZÁVALÓK:
- 15 dkg hüvelyes cukorborsó
- 15 dkg bébikukorica
- 15 dkg bébisárgarépa
- 15 dkg bébicukkini
- 15 dkg shiitake gomba
- 3 ek mogyoróolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor korianderzöld
- 1 marék mungóbabcsíra
- 1 db kezeletlen lime
- só
A császárhús bőrét bevagdossuk, az egész húst alaposan bedörzsöljük a reszelt gyömbér, a lime-héj és a fokhagyma, valamint a lime-lé és a chili keverékével.
A pácolás után a húst a borból kivesszük, sózzuk, és 150 °C-os sütőben a feldarabolt sárgarépával és vöröshagymával sütni kezdjük, miközben a belőle kisült zsiradékkal és a pácoláshoz használt aszúval sűrűn locsolgatjuk.
A zöldségeket előkészítjük: megmossuk, szükség szerint hámozzuk, a cukkinit és a gombát félbevágjuk. A répát sós, forrásban lévő vízben 2 percig előfőzzük, jeges vízben lehűtjük és leszárítjuk.
Egy nagyméretű serpenyőt, amelyben az összes zöldség egyszerre elfér, a tűzhelyen alaposan felforrósítunk. A zöldségeket mogyoróolajban a korianderzöld és a mungóbabcsíra kivételével folyamatosan rázogatva, kevergetve készre pirítjuk, sózzuk, a kezeletlen lime héjával és kevés levével ízesítjük.
TÁLALÁS:
A megpirított zöldségekbe keverjük a friss korianderzöldet és a babcsírát. A köretet a hússal és a ropogós bőrrel együtt ízlésesen a tányérra halmozzuk. A hús tepsiben maradt aszús-fűszeres szaftjával az ételt bőségesen meglocsoljuk.
malaccsászárhús , tokaji aszú , gyömbér , fokhagyma , chili paprika , lime , vöröshagyma , sárgarépa , cukorborsó , bébisárgarépa , bébikukorica , bébicikkuni , shiitake gomba , mogyoróolaj , korianderzöld , mungóbabcsíra