Elek Balázs receptje
2020. július 15.- 1 kg marhanyak
- 1 db nagyobb póréhagyma
- 1 fej fokhagyma
- 5 db paprika (vegyes fajták)
- 5 db paradicsom
- 1 kis db szalonna
- 1/2 szál szárazkolbász
- 1 kk pirospaprika
- babérlevél
- gyömbér
- só, bors
A marhanyakat egy éjszakára enyhe só-cukor oldatba (pácba) tesszük, amit babérlevéllel, fokhagymával és gyömbérrel ízesítünk. Ezután jó forró serpenyőben szép aranybarna kérget pirítunk rá, majd vákuumzacskóba helyezzük egy kevés paprika, paradicsom, hagyma és fokhagyma társaságában, és egy éjszakán át (12-14 óra) 65-70 °C közötti vízfürdőben főzzük.
Konfitálás esetén a körbesütés után zsírral ellepve 80 °C-os sütőben egy éjszaka alatt elkészítjük (vagy amíg meg nem puhul).
Amikor elkészült, a mellette képződött levet leszűrjük, ez lesz a szaftunk. Készítünk a többi hozzávalóból egy jóízű lecsót, szalonnával és kolbásszal, majd az egészet kellemes, krémes állagúra pürésítsük, ezután szűrjük át egy finom szűrőn.
Főzzük meg és ízlés szerint keverjük a szafttal és a hússal, vagy tálaljuk külön.
marhanyak , póréhagyma , fokhagyma , paprika , paradicsom , szalonna , száraz kolbász , pirospaprika , babérlevél , gyömbér