Receptek

Bácskai rizses hús

Elek Balázs receptje

2020. július 15.
  • 1 kg marhanyak
  • 1 db nagyobb póréhagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 5 db paprika (vegyes fajták)
  • 5 db paradicsom
  • 1 kis db szalonna
  • 1/2 szál szárazkolbász
  • 1 kk pirospaprika
  • babérlevél
  • gyömbér
  • só, bors
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Ma már elterjedt technológia a sous-vide, de ha mégsem rendelkeznénk otthon a megfelelő eszközökkel, akkor a jó öreg konfitálás (bő zsírban lassan főzés/sütés) is megfelelő erre a célra.

A marhanyakat egy éjszakára enyhe só-cukor oldatba (pácba) tesszük, amit babérlevéllel, fokhagymával és gyömbérrel ízesítünk. Ezután jó forró serpenyőben szép aranybarna kérget pirítunk rá, majd vákuumzacskóba helyezzük egy kevés paprika, paradicsom, hagyma és fokhagyma társaságában, és egy éjszakán át (12-14 óra) 65-70 °C közötti vízfürdőben főzzük.

Konfitálás esetén a körbesütés után zsírral ellepve 80 °C-os sütőben egy éjszaka alatt elkészítjük (vagy amíg meg nem puhul).

Amikor elkészült, a mellette képződött levet leszűrjük, ez lesz a szaftunk. Készítünk a többi hozzávalóból egy jóízű lecsót, szalonnával és kolbásszal, majd az egészet kellemes, krémes állagúra pürésítsük, ezután szűrjük át egy finom szűrőn.

Kizárólag jó minőségű – lehetőleg megbízható helyről származó jázmin, basmati vagy sushi – rizst használjunk, megéri a végeredmény.

Főzzük meg és ízlés szerint keverjük a szafttal és a hússal, vagy tálaljuk külön.


marhanyak , póréhagyma , fokhagyma , paprika , paradicsom , szalonna , száraz kolbász , pirospaprika , babérlevél , gyömbér

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra