JIŘÍ KRÁL receptje
2022. január 12.- 1,2 kg vesepecsenye
- 20 dkg szalonna
- 50 dkg sárgarépa
- 20 dkg fehérrépa
- 30 dkg zeller
- 3 fej hagyma
- 1 l marhacsontlé
- 1 db paradicsom
- 1 cs petrezselyem
- 1 tk mustár
- 1 tk só
- 4 tk liszt
- 300 ml tejszín
- fűszerek gézbe tekerve: feketebors, szegfűbors, babérlevél, kakukkfű, rozmaring
- citromlé
A zöldségeket a csontlevessel és a fűszerekkel húsz percig forraljuk, majd kihűtjük és leszűrjük.
A vesepecsenye zsíros részeit eltávolítjuk, majd késsel bevagdossuk, és a lyukakba beledugdossuk a szeletekre vágott szalonnát.
Mély edénybe tesszük, ráöntjük a zöldséges húslevet, és hűtőben akár több napig marináljuk. Minél tovább áll a hűtőben, annál omlósabb lesz.
Sütőtálba tesszük, köré fektetjük a zöldségeket, és ráöntjük a húslevet úgy, hogy félig ellepje. 180 °C-on letakarva sütjük. Amikor megpuhult, kicsit lepirítjuk.
A húslevet felforraljuk és a tejszínnel elkevert liszttel besűrítjük. A húst beletesszük a szószba, és ismét a sütőbe tesszük. Addig sütjük, amíg a szósz teteje kérges lesz.
vesepecsenye , szalonna , sárgarépa , fehérrépa , zeller , vöröshagyma , marhacsontlé , paradicsom , mustár , petrezselyem , liszt , tejszín , citromlé , rozmaring , kakukkfű , babérlevél , szegfűbors