Receptek

Birkapörkölt tarhonyával

Tivadar György receptje

2020. július 21.

BIRKAPÖRKÖLT
HOZZÁVALÓK:

  • 1 kg lapocka kockára vágva
  • 5 fej hagyma (40 dkg)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 db paprika
  • 2 db paradicsom
  • 10 szelet füstölt szalonna
  • 3 ek fűszerpaprika

TARHONYA
HOZZÁVALÓK:

  • 50 dkg tarhonya
  • 10 dkg sárgarépakocka
  • 10 dkg angolzellerkocka
  • 1 l zöldségalaplé
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek vaj
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
BIRKAPÖRKÖLT ELKÉSZÍTÉSE:
A kockára vágott füstölt zsírszalonnát kis lángon kiolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, majd a fokhagymát, lassan karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az összevágott paprikát, félrehúzzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, és hozzáadjuk a húst.

Amikor kiengedte a levét, sózzuk.

Alaplével vagy vízzel folyamatosan pótoljuk a folyadékot, amíg el nem készül.

TARHONYA ELKÉSZÍTÉSE:
Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, hozzáadjuk a tarhonyát, megforgatjuk benne, majd apródonként felöntjük a zöldséglevessel, mindig annyit, amennyit éppen felszív. Ezen a módon készre főzzük a tarhonyát, mint a rizottót.

A két elemet: a tarhonyát és a birkapörköltet összekeverjük, összemelegítjük, majd a zöldségkockákat is belekeverjük.

Amikor levesszük a tűzről, egy kanálnyi vajat és friss vágott petrezselyemzöldjét is belekeverünk.


lapocka , tarhonya , hagyma , fokhagyma , paprika , paradicsom , füstölt szalonna , fűszerpaprika , sárgarépa , angolzeller , zöldségalaplé , olívaolaj , petrezselyem , vaj