Saly Noémi receptje
2019. október 7.- 1 kg birsalma, tisztán mérve
- 5 dl must
- 8-10 szem szegfűszeg
- 1 tk koriander
- 1 tk ánizs
- 1 tk őrölt gyömbér
- 5-6 ek nem csípős magos mustár
ESZKÖZÖK:
éles, erős kiskés, mozsár, turmixgép, kislábos, nagyobb lábos, kicsi üvegek, celofán
ELKÉSZÍTÉSE:
A mustot a kislábosban felére beforraljuk. A birsalmát felnégyeljük, kimagozzuk, kisebb darabokra vágva héjastól puhára főzzük annyi vízben, hogy ellepje, majd leszűrjük, és kevés lével leturmixoljuk. Mozsárban megtörjük a száraz fűszereket, hozzáadjuk a péphez, majd belekeverjük a besűrített mustot és végül a mustárt is. Ha túl híg, akkor kavargassuk még egy kicsit a tűzön, ha nem, akkor elég, ha csak egyet rottyan, mehet pici üvegekbe, fejenállás, kész. Mivel még nincs tapasztalatom arról, hogy jól eláll-e, tárolásra a hűtő alját javaslom.
CIFRÁZZAM?
Majd megcsinálom mézzel és igazi mustármaggal, meg ezt az egyszerűbb változatot is érdemes lesz többféle mustárral kipróbálni, arra mindenképpen ügyelve, hogy ne menjek el a túl csípős irányába: dijonit semmi pénzért nem tennék bele. A fűszerek aránya és mennyisége is változhat, csak ne nyomják el a birs illatát, aromáját.
FELHASZNÁLÁSA:
Bármilyen füstölt és/vagy piros-ropogósra sült húshoz mennyei lesz, nyers sárgarépaszeletet, almát vagy szárzellert is jó belemártogatni, de én most a karácsonyt tervezgetve leginkább egy szép füstölt pisztráng oldalán ábrándozom róla. Persze nem feledkezve meg a sajtokról…
birsalma , must , szegfűszeg , koriander , ánizs , gyömbér , mustár