Készítette: Nábelek Zsófia, Stella Parks receptje
2022. március 1.(20×20 centis formához):
- 165 g liszt
- 115 g vaj
- 100 g szőke csokoládé
- 225 g világos barna cukor
- 30 g tejpor (még jobb: malátás tejpor)
- 50 g cukor
- 5 g só
- 3 db egész tojás (hideg)
A vajat egy forralóban hevíteni kezdjük, barnított vajat készítünk: hagyjuk felforrni, majd amikor a sistergés alábbhagy, a hab leül, akkor a vaj enyhén barnulni kezd. Óvatosan felkeverjük az alját, levesszük a tűzről, és ebbe a barna vajba dobjuk a feldarabolt csokoládét.
A hideg egész tojásokat, cukrokat, a sót és a tejport egy keverőtálba mérjük és addig habosítjuk, amíg sűrű, szinte fehér masszát kapunk. Ez jó pár percig eltarthat. Adjuk hozzá a langyosra hűlt vajas csokoládét, keverjük fél percig, végül adjuk hozzá a lisztet is.
Egy fémformát béleljünk ki sütőpapírral vagy alufóliával úgy, hogy a széleken kilógjon (utóbbi egyenletesebben közvetíti a hőt, szebben sül a sütemény).
Simítsuk bele a masszát, ilyenkor megszórhatjuk durvára vágott olajos magvakkal, kanalazhatunk rá mogyoróvajat, de jól illik hozzá a fagyasztott málna is.
Vegyük ki a sütőből, pihentessük 15 percig, majd a fólia (vagy sütőpapír) segítségével emeljük rácsra a blondie-t.
liszt , vaj , tejpor , tojás , szőke csokoládé