Receptek

Blondie barnított vajjal

Készítette: Nábelek Zsófia, Stella Parks receptje

2022. március 1.

(20×20 centis formához):

  • 165 g liszt
  • 115 g vaj
  • 100 g szőke csokoládé
  • 225 g világos barna cukor
  • 30 g tejpor (még jobb: malátás tejpor)
  • 50 g cukor
  • 5 g só
  • 3 db egész tojás (hideg)
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A vajat egy forralóban hevíteni kezdjük, barnított vajat készítünk: hagyjuk felforrni, majd amikor a sistergés alábbhagy, a hab leül, akkor a vaj enyhén barnulni kezd. Óvatosan felkeverjük az alját, levesszük a tűzről, és ebbe a barna vajba dobjuk a feldarabolt csokoládét.

Alaposan elkeverjük, amíg fényes, selymes lesz.


A hideg egész tojásokat, cukrokat, a sót és a tejport egy keverőtálba mérjük és addig habosítjuk, amíg sűrű, szinte fehér masszát kapunk. Ez jó pár percig eltarthat. Adjuk hozzá a langyosra hűlt vajas csokoládét, keverjük fél percig, végül adjuk hozzá a lisztet is.

Egy fémformát béleljünk ki sütőpapírral vagy alufóliával úgy, hogy a széleken kilógjon (utóbbi egyenletesebben közvetíti a hőt, szebben sül a sütemény).

Simítsuk bele a masszát, ilyenkor megszórhatjuk durvára vágott olajos magvakkal, kanalazhatunk rá mogyoróvajat, de jól illik hozzá a fagyasztott málna is.

175 fokra előmelegített sütőben süssük 30–35 percig, vagy amíg a maghőmérséklet eléri a 100 fokot.


Vegyük ki a sütőből, pihentessük 15 percig, majd a fólia (vagy sütőpapír) segítségével emeljük rácsra a blondie-t.

Langyosan, hidegen, másnap is tökéletes: belül ragacsos, szinte vajkaramellás, kívül pedig enyhén ropogós. Szobahőmérsékleten, lezárt dobozban 3–5 napig eláll.


liszt , vaj , tejpor , tojás , szőke csokoládé