Litauszki Zsolt receptje
2018. április 6.- 40 dkg borjúszegy, nyak
- 4 db karalábé
- 50 g vaj
- 2 fej salotta hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejszín (20%-os)
- 1 mk csípős mustár
- 1-2 szál kakukkfű
- 1 db szikkadt zsemle
- 2 dl húslevesalaplé
- 1 szál újhagyma zöldje
- 150 g szezonális gomba (shimei, shitake, laska)
- 100 ml olívaolaj
- karalábélevél
- só, bors
HÚS, TÖLTELÉK ELKÉSZÍTÉSE:
A húst előző nap csíkokra vágjuk, besózzuk és egy éjszakán át állni hagyjuk, majd másnap ledaráljuk. Az apróra vágott hagymát a fele vajon lepirítjuk, majd ráöntjük a fele tejszínt, beletesszük a kanálnyi mustárt, sót, borsot, kakukkfüvet és az apró kockára vágott zsemlét. Ebbe tesszük a ledarált húst, majd a lángról levéve masszát készítünk belőle.
KARALÁBÉ ELKÉSZÍTÉSE:
Kivájjuk a zöldségeket, a belsejét félretesszük a szószhoz. A kivájt karalábékba betöltjük a húsmasszát. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük a megtöltött zöldségeket, pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, majd 15-20 percig a sütőben tartjuk.
KARALÁBÉSZÓSZ ELKÉSZÍTÉSE:
Egy serpenyőben felhevítjük a maradék vajat, és beletesszük az apróra vágott hagymát. Kis idő után felöntjük a húslével, majd beletesszük a kivájt karalábédarabokat, felfőzzük, ízesítjük, beleöntjük a maradék tejszínt, sűrítjük néhány percig. Majd összeturmixoljuk és leszűrjük, így kapjuk a szószt.
GOMBÁK ELKÉSZÍTÉSE:
Olívaolajat hevítünk egy serpenyőben, és belehelyezzük a gombákat. Szükség szerint a nagyobbakat felapríthatjuk, és egy perc után kivesszük őket.
TÁLALÁS:
A töltött karalábét elhelyezzük a tányér közepén, körbeöntjük a szósszal, karalábélevéllel és a gombákkal díszítjük. Az újhagyma zöldjét apróra vágjuk és körbeszórjuk. A karalábéra ráhelyezzük a levágott tetejét.
salotta , karalábé , gomba , kakukkfű , borjúszegy , borjúnyak , vaj , fokhagyma , tejszín , csípős mustár , szikkadt zsemle , húslevesalaplé , szezonális gomba , újhagyma , olívaolaj , karalábélevél