Kocsis Regina receptje
2018. január 5.- 60 dkg finomliszt
- 1,5 dl langyos tej
- 35 g élesztő
- 50 g cukor
- 4 db tojássárgája
- 0,2 dl rum
- 1 csipetnyi só
- 2 db narancs leve és héja
- 50 g olvasztott vaj
Amikor a tészta nagyjából összeáll, hozzáöntjük a felolvasztott, langyosra hűtött vajat. Ezzel addig dagasztjuk, ameddig tökéletesen elválik az edény oldalától. A fánktészta tetejét meghintjük liszttel, majd tiszta konyharuhával letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra húzzuk, majd egy 6 cm-es kiszúróval korongokat szaggatunk. Ezeket konyharuhával letakarva újabb fél órát kelesztjük. 160 °C-os olajban aranybarnára sütjük. A fánkokat úgy tesszük bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba, az ujjunkkal benyomjuk a közepüket.
Fedővel letakarva 1-2 percig sütjük, majd megfordítjuk és a másik felüket is sütjük, amíg aranybarna lesz. Az elkészült fánkokat konyhai papírtörlőre szedjük, leitatjuk a felesleges olajat.
Porcukorral meghintjük, és melegen fogyasztjuk. Lekvárt kínálhatunk hozzá.