A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Borjúnyelvkocsonya

Mogyorósi Gábor receptje

2019. november 15.

Kocsonya
Hozzávalók:

  • 300 g tisztított, forrázott sertésbőr
  • 1 db borjúnyelv forrázva
  • 1 közepes fej fehér hagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 szál kakukkfű
  • 10 szem fekete bors
  • füstölt paprikapor
  • 2 dl száraz martini

  • 1 tk koriandermag
  • 1 csokor petrezselyem

Garnírung
Hozzávalók:

  • 100 g tej
  • 200 g tejszín
  • 1 db torma
  • 3 db lila hagyma
  • karfiol rózsáira szedve
  • bébirépa pucolva
  • 1 ek juzulé
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • szusiecet

  • barna cukor
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz
Kocsonya elkészítése:
Négy liter vizet és a martinit egy fazékban felforralunk, majd lecsendesítés után beletesszük a hozzávalókat. Lassú lángon főzzük, majd a megfőtt nyelvet kivesszük, jeges vízben hűtjük, megtisztítjuk. A bőrt addig főzzük, míg a folyadék a felére csökken, ekkor a levet tiszta ruhán leszűrjük, a bőrt félretesszük. A kihűlt nyelvet vékonyan felszeleteljük, ráöntjük a levet és kidermesztjük.

Garnírung elkészítése:
A lila hagymát cikkekre szedjük, majd a juzulével, szusiecettel és a szőlőmagolajjal levákuumozzuk. A torma felét vékony csíkokra vágjuk, és citromlével kétszer vákuumozzuk. A maradék tormát vékony szeletekre vágjuk, majd a tej, tejszín keverékével lassú tűzön besűrítjük, közben sóval, cukorral ízesítjük, a végén szusiecettel beállítjuk a savasságát, majd lehűtjük. A szusiecetet ugyanannyi vízzel felöntjük, hozzáadjuk a serpenyőben megpirított koriandermagot, sóval és barna cukorral ízesítjük, majd 70 °C-ra melegítjük. A karfiolt és a bébirépát befőttesüvegekbe töltjük, erre öntjük a szusiecetes savanyítólét és 4 órán át 70 °C-on tartjuk, végül gyorsan lehűtjük. A savanyított zöldségekkel, tormakrémmel tálaljuk a kidermedt kocsonyát.


sertésbőr , borjúnyelv , fehér hagyma , száraz martini , kakukkfű , fokhagyma , babérlevél , koriandermag , petrezselyem