Ingvar Strid receptje
2020. július 22.Habcsók lap hozzávalók:
- 6 db tojás fehérjéje
- 270 g cukor
- 60 g liszt
- 150 g őrölt mogyoró (fele - fele finomra őrölt és durvára darált)
Töltelék hozzávalók:
- 3 dl habtejszín
- 1 befőtt mandarin lecsöpögtetve (kb. 300 - 350 gramm)
Díszítés hozzávalók:
- olvasztott étcsokoládé
- kakaópor
- porcukor
A hozzávalókat áttekintve talán kevéssé fedezünk fel rokoni szálakat a tejszínes - mandarinos, őrölt mogyoróval készült svéd tekercs és a diós piskótalapok között rétegezett vajas krémes osztrák - magyar torta között, mert az egyetlen közös nevező a diófélék, de a történelem erre is korrekt választ nyújt.
Más forrás szerint az édes alkotás elnevezése egyfajta tisztelgés a cukrász felmenőinek hódításai előtt, a “Strid” családnév ugyanis svédül hódítót, csatát jelent. Így feltehetően az ősök hadjáratainak hazánk területe is áldozatul esett, a desszert pedig ennek állít emléket.
Kép: Zanna MetzerKép: Zanna Metzer
A tekercs három két fő alkotórészből áll: habcsókszerű lap finomra őrölt és durvára darált mogyoró hozzáadásával, valamint a töltelék, ami kemény habbá vert tejszínnel összeforgatott mandarin.
A következő recept egy otthoni konyhához alakított, egyszerűsített változat.
Budapest tekercs elkészítése:
2. Elektromos habverővel alacsony fokozaton kezdjük el verni a tojásfehérjéket amíg lágy csúcsot vetnek, ekkor apránként adagoljuk hozzá a cukrot, majd magasabb fokozatra kapcsolva verjük kemény habbá. A kész hab állaga hasonló legyen a habcsókéhoz.
3. A lisztet keverjük el finomra őrölt és a durvára darált mogyoróval egy külön tálban, majd egy spatula segítségével óvatosan forgassuk a tojáshabhoz, vigyázva, hogy ne törjük össze. Az így kapott masszát kanalazzuk egy sima csövű habzsákba, és húzzunk nagyjából egyforma szélességű csíkokat a sütőpapírral bélelt tepsibe széltől - szélig, úgy, hogy a csíkok összeérjenek, tehát egy téglalapot alkossanak.
4. A tepsit toljuk az előmelegített sütőbe, és süssük középen körülbelül 15-20 percig.
5. A kész lapot borítsuk át egy tiszta sütőpapírra, vagy konyharuhára, és húzzuk le az aljáról a sütőpapírt. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük a fagyasztóba, amíg elkészítjük a tölteléket.
6. A töltelékhez alaposan csepegtessük le a konzerv mandarint, majd vágjuk kisebb darabokra. A nedvességet érdemes teljesen felitatni a gyümölcsről. A tejszínt verjük kemény habbá, és óvatosan forgassuk bele a mandarin darabokat. A tejszínhabot nem szükséges édesíteni, mert a sütemény alapját képező hablapban már elegendő cukor van.
7. A fagyasztóból kivett lapot fordítsuk úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen felénk, a “hullámos” oldalával lefelé, így tekerésnél a szebbik fele kerül kívülre. A mandarin darabokkal összeforgatott tejszínhabot kenjük a lapra, és a sütőpapír segítségével tekerjük fel, mint a piskótatekercset, vigyázva, mert könnyen törik.
8. A tekercset díszítsük vékony sugárban húzott olvasztott étcsokoládéval, porcukorral és kakaóporral, tálalásig tartsuk hűtőben.
budapest tekercs , Budapestbakelse , budapest roll , Kép: Zanna Metzer , mandarin , dió , tojás , liszt , mogyoró , habtejszín , kakaópor , étcsokoládé , porcukor