Borbás Marcsi receptje
2020. július 26.- 1,5 kg kecsege
- 4 szál fehérrépa
- 5 szál sárgarépa
- 1 db zellergumó
- 1 db karalábé
- 2-3 virág karfiol
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- 1 cs petrezselyem zöldje
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 kk egész bors
- só
A Tisza mentén utazgatva Cibakházán tanultam egy nagyon kedves halász feleségétől ezt a hallevest. Még a nagymamája tanította neki, tehát igen régóta készítik. Kizárólag kecsegéből főzhető, ugyanis ez a hal az egyetlen, amelynek olyan sárga a zsírja, mint a tanyasi tyúké.
Elkészítése:
Két és fél liter forrásban lévő vízbe beletesszük a megtisztított, feldarabolt zöldségeket és a fűszereket. Mikor a zöldségek félig megfőttek, hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt halhúst (nagyon aprólékosan le kell vágni minden szúrós páncélrészt, mert az egész levesünket elronthatjuk vele), mellyel további 20-25 percig főzzük.
A legjobban sikerült húslevessel is felveszi a versenyt!
kecsege , fehérrépa , sárgarépa , zellergumó , karalábé , karfiol , paradicsom , petrezselyem , zöldpaprika , vöröshagyma , fokhagyma