Nábelek Zsófia receptje
2022. december 7.150 g aszalt datolya
150 g aszalt vörös áfonya 100 g mazsola
100 g aszalt sárgabarack
30 g kandírozott citrushéj
30 g kandírozott gyömbér
1 kisebb db alma megtisztítva, finomra aprítva
1 db narancs lereszelt héja
és kifacsart leve
1 ek citromlé
4 cl brandy
60 g liszt
120 g marhafaggyú (vese- faggyú, esetleg megtisztított sertés/mangalica háj)
120 g sötét barna cukor
120 g kenyérmorzsa
80 g aprított mandula
2 db tojás
2 ek tej
1 tk vaj a formához
brandy (vagy rum, whiskey) az érleléshez és a tálaláshoz
A datolyát, a sárgabarackot, a kandírozott citrushéjakat és a gyömbért késes robotgépben finomra aprítjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a többi hozzávalóval: kicsit ragacsos masszát kell kapnunk, amiben minden alapanyag szépen eloszlik. Egy hőálló tálat kikenünk a vajjal, majd az egész masszát beleöntjük, a tetejét spatulával vagy kanállal lenyomkodjuk. Egy réteg formára vágott sütőpapírral befedjük a tetejét. Ezután két réteg alufóliát simítunk a tálra úgy, hogy egy madzaggal körbekötjük, hogy gőzölés közben ne érje víz a pudingot.
Tegyünk egy magas falú lábas aljára egy tányért megfordítva. Erre ültessük a tálat, majd töltsünk az edénybe annyi vizet, amennyi nem éri el a tál alját. Fedjük le, majd lassú tűzön legalább 4 órát gőzöljük, közben ellenőrizzük és pótoljuk a vizet, ha elforrt. (Ha van, használhatunk gőzölőedényt is). Amikor letelt a 4 óra gőzölés, vegyük ki a lábasból, és száraz, hűvös helyen hagyjuk érlelni az ünnepig. (A pudingot hagyományosan karácsony előtt néhány héttel készítik.) Közben néhány naponta locsoljunk rá 2-3 evőkanál brandyt, rumot vagy whiskey-t, ami nemcsak a tartósításban segít, de mélyíti a sütemény ízét is.
Karácsonykor a fent leírtak szerint tegyük vissza a tálat a gőzölőbe 1,5 órára. Amikor elkészült, emeljük ki a tálat, hagyjuk 10 percet pihenni. Csomagoljuk ki, majd fordítsuk ki egy tányérra a pudingot: tegyünk a tál tetejére egy tányért, majd határozott mozdulattal fordítsuk meg. Emeljük le a tálat, locsoljuk rá meleg brandyt, whiskey-t vagy erős rumot, és óvatosan gyújtsuk meg, flambírozzuk.
karácsonyi pudding , angol karácsonyi desszert , angol sütemény , karácsony