Receptek

Christmas pudding

Nábelek Zsófia receptje

2022. december 7.

150 g aszalt datolya

150 g aszalt vörös áfonya 100 g mazsola

100 g aszalt sárgabarack

30 g kandírozott citrushéj

30 g kandírozott gyömbér

1 kisebb db alma megtisztítva, finomra aprítva

1 db narancs lereszelt héja

és kifacsart leve

1 ek citromlé

4 cl brandy

60 g liszt

120 g marhafaggyú (vese- faggyú, esetleg megtisztított sertés/mangalica háj)

120 g sötét barna cukor

120 g kenyérmorzsa

80 g aprított mandula

2 db tojás

2 ek tej

1 tk vaj a formához

brandy (vagy rum, whiskey) az érleléshez és a tálaláshoz



ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz


A datolyát, a sárgabarackot, a kandírozott citrushéjakat és a gyömbért késes robotgépben finomra aprítjuk. Egy nagy tálban összekeverjük a többi hozzávalóval: kicsit ragacsos masszát kell kapnunk, amiben minden alapanyag szépen eloszlik. Egy hőálló tálat kikenünk a vajjal, majd az egész masszát beleöntjük, a tetejét spatulával vagy kanállal lenyomkodjuk. Egy réteg formára vágott sütőpapírral befedjük a tetejét. Ezután két réteg alufóliát simítunk a tálra úgy, hogy egy madzaggal körbekötjük, hogy gőzölés közben ne érje víz a pudingot.



Tegyünk egy magas falú lábas aljára egy tányért megfordítva. Erre ültessük a tálat, majd töltsünk az edénybe annyi vizet, amennyi nem éri el a tál alját. Fedjük le, majd lassú tűzön legalább 4 órát gőzöljük, közben ellenőrizzük és pótoljuk a vizet, ha elforrt. (Ha van, használhatunk gőzölőedényt is). Amikor letelt a 4 óra gőzölés, vegyük ki a lábasból, és száraz, hűvös helyen hagyjuk érlelni az ünnepig. (A pudingot hagyományosan karácsony előtt néhány héttel készítik.) Közben néhány naponta locsoljunk rá 2-3 evőkanál brandyt, rumot vagy whiskey-t, ami nemcsak a tartósításban segít, de mélyíti a sütemény ízét is.



Karácsonykor a fent leírtak szerint tegyük vissza a tálat a gőzölőbe 1,5 órára. Amikor elkészült, emeljük ki a tálat, hagyjuk 10 percet pihenni. Csomagoljuk ki, majd fordítsuk ki egy tányérra a pudingot: tegyünk a tál tetejére egy tányért, majd határozott mozdulattal fordítsuk meg. Emeljük le a tálat, locsoljuk rá meleg brandyt, whiskey-t vagy erős rumot, és óvatosan gyújtsuk meg, flambírozzuk.

karácsonyi pudding , angol karácsonyi desszert , angol sütemény , karácsony

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra