Wolf András receptje
2018. szeptember 27.HOZZÁVALÓK:
- 200 g pászka
- 6 db tojás
- 120 g vaj
- 50 g vaj a pirításhoz
- 80 g cukor
- 30 g gyömbér
- 15 g mentalevél
- só
HOZZÁVALÓK:
- 100 g pankó morzsa
- 50 g vaj
- 50 g nádcukor
HOZZÁVALÓK:
- 100 g tejszín
- 2 adag presszókávé (Casino mocca)
- 60 g nádcukor
- 1 db vaníliarúd
HOZZÁVALÓK:
- 125 g kristálycukor
- 55 g liszt
- 65 g balzsamecet
HOZZÁVALÓK:
- 1 db zöld alma
- 1 db citrom
- 2 db csillagánizs
- 50 g cukor
A pászkát összetörjük, majd a felolvasztott vajjal, tojással, cukorral és a vágott mentával összegyúrjuk. Legalább 2 órára a hűtőbe tesszük pihenni. A kész masszából egyforma gombócokat készítünk, és a gyömbéres sós vízben kifőzzük. Forrástól számítva kb öt perc után levesszük a tűzhelyről, és 20 percig hagyjuk pihenni a főzőlében. A gombócokat forró vajban enyhén megpirítjuk.
A vajat habzásig melegítjük, majd belerakjuk a nádcukrot, a morzsát, és aranybarnára pirítjuk. A kifőtt és megpirított gombócokat még melegen ebbe a morzsába hempergetjük.
A tejszínt félig felverjük. A kávéban elkeverjük a cukrot, és belerakjuk a kikapart vaníliarudat, megvárjuk, míg kihűl. A hideg kávét óvatosan elkeverjük a félig felvert tejszínnel.
Az alapanyagokat egy keverőtálban összekeverjük, majd kenőkés segítségével kikenjük egy szilikonlapra. A kikent krémet 165 °C-os előmelegített sütőben 5-6 percig sütjük. Ha kihűlt, kis egyenlőtlen darabokra törjük.
Jó minőségű almaecetet a felére redukálunk, és az elkészült szirupot felhasználjuk a tálalásnál.
A citrom levét a cukorral és a csillagánizzsal felforraljuk, az egyenletesen kiszúrt almadarabokat a kihűlt lében levákuumozzuk, és egy éjszakára hűtőszekrénybe rakjuk érlelődni.
A kész összetevőket ízlésesen tálaljuk a bébibazsalikom-levelekkel.
balzsamecet , csillagánizs , pankómorzsa , mentalevél , pászka , alma , citrom , tejszín , presszókávé , vaníliarúd , tojás , vaj , gyömbér