Dr. Shakshuka receptje
2018. január 23.A legendás jaffai recept
HOZZÁVALÓK:
- 40 dkg csicseriborsó
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 kk köménymag
- 1 kk csípős őrölt cseresznyepaprika
- 1/2 db citrom leve
- 1 ek tahini
- 4 ek olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- 10-20 szem fekete olívabogyó
- só
A humusz „tulajdonjogáról” időnként parázs viták robbannak ki, pár évvel ezelőtt a libanoni kormány megvádolta Izraelt, hogy „ellopja” nemzeti ételeit (a humuszt, a falafelt és a baba ghanousht). A vitába néha Damaszkusz is belekeveredik, szerintük a humusz a „legismertebb szíriai étel”. Az izraelieket mindez nem ingatja meg.
Izraelben a legjobb humuszt Jaffában készítik az Abu Hassan étteremben, amit flancosabban Ali Karavan Restaurantnak neveznek. A családi kifőzdét (mert valójában az) 1966-ban nyitották meg a Dolphin utcában.
Abu-Hassan, Jaffa, Dolphin st. 1.
A kiválogatott csicseriborsót hideg vízbe áztatjuk, úgy, hogy a víz ellepje. Egy napig állni hagyjuk. Az apróra vágott fokhagymát 2 evőkanál olajon megpirítjuk. Beletesszük a lecsurgatott csicseriborsót, bő vizet öntünk rá, majd másfél óráig lassú tűzön főzzük. Ezután lecsurgatjuk, és addig turmixoljuk, amíg krémszerű pépet kapunk. Hozzáadjuk az őrölt köményt, a citromlevet, a tahinit, a maradék olajat, majd tálaljuk. Meghintjük őrölt cseresznyepaprikával, petrezselyemzölddel és néhány főtt, de egészben hagyott csicseriborsóval. Fekete olívabogyóval díszítjük.
A jeruzsálemi humuszba durvára vágott borsószemeket és fokhagymát is kevernek. A tahina készülhet őrölt bors, fokhagyma hozzáadásával, tetejére szórt őrölt pirospaprikával, de egészen más ízt érünk el a belekevert, vágott zöldpetrezselyemmel. Készítéséhez sok-sok citromlét használunk.
csicseriborsó , fokhagyma , köménymag , csípős őrölt cseresznyepaprika , citrom leve , tahini , fekete olívabogyó , petrezselyem , olívaolaj