Receptek

Sült almás, pirított kalács grillezett, enyhén füstölt mecseki sajttal

Várvizi péter receptje

2020. június 27.

Kalács
Hozzávalók:

  • 250 g liszt (BL55)
  • 25 g élesztő
  • 20 g kristálycukor
  • 50 g vaj
  • 150 ml tej
  • 2 g só
  • 1 db tojássárgája

Alma
Hozzávalók:

  • 300 g jonatán alma
  • 30 ml olívaolaj

Sajt
Hozzávalók:

  • 1 kg mecseki bükkfával füstölt grillsajt (Novák Sajt-manufaktúra)
  • 5 g bors
  • 1/2 csokor oregánó
  • 1/2 csokor kapor

Köret
Hozzávalók:

  • 200 g zöldsalátamix
  • 5 g hónapos retek

Mustárvinaigrette
Hozzávalók:

  • 30 ml balzsamecet
  • 20 g mustár
  • 5 g só
  • 100 ml szőlőmagolaj
  • 50 ml olívaolaj
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A langyos tejben egy csipet cukorral futtassuk fel az élesztőt. A lisztet, a kristálycukrot, a sót keverjük össze. Adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját és a puha vajat, majd jól dagasszuk ki a tésztát. 1-1,5 órán át kelesztjük. Formába tesszük, majd újabb 30 percig kelesztjük. Előmelegített sütőben 160 °C-on 35 percig sütjük. Az almákat vékonyan szeleteljük le, és egy kevés olívaolajon pirítsuk meg. A sajtot helyezzük egy felforrósított vasserpenyőben a grillrácsra és pirítsuk meg mindkét oldalát. A grillrácsról levéve szórjuk meg a friss fűszernövényekkel.

A mustárvinaigrette-hez
egy keverőtálba tesszük az olajok kivételével a hozzávalókat. Botmixerrel folyamatosan keverve öntsük hozzá a lehűtött olajokat. Egy tálba helyezzük a retket és a zöldsalátát, amelyet a vinaigrette-tel ízesítünk.

Tálalás:
Egy szelet kalácsot pirítsunk meg a grillrácson. Helyezzük rá a pirított almaszeleteket, aztán a fűszernövényekkel szórt grillezett sajtot, a tetejére pedig a beízesített mustárvinaigrette-es salátát.


grill , liszt , élesztő , vaj , tej , jonatán alma , olívaolaj , grillsajt , oregánó , kapor , zöldsalátamix , retek , balzsamecet , szőlőmagolaj