Forster Zoltán receptje
2020. szeptember 24.SÓS KARAMELLA
HOZZÁVALÓK:
- 165 g méz
- 165 g cukor
- 60 g vaj
- 5 g só
- 250 ml tejszín
ÉTCSOKOLÁDÉ-MOUSSE
HOZZÁVALÓK:
- 120 ml tejszín (35%-os)
- 150 ml tej
- 30 g cukor
- 1 db egész tojás
- 80 g csokoládé (70%-os)
- 2 db tojásfehérje
FEHÉRCSOKOLÁDÉ-HAB
HOZZÁVALÓK:
- 200 g fehércsokoládé-pasztilla
- 400 ml tejszín
- 1 db tojásfehérje habbá verve
A tejet, tejszínt felmelegítjük. A tojássárgáját cukorral habosra keverjük, majd a forró tejszínes keveréket hozzáadjuk, és a tűzhelyre visszatéve melegítjük, míg sűrűsödni nem kezd. Félrehúzzuk, és az étcsokoládé-darabokat is beleforgatjuk, hagyjuk kihűlni.
A kihűlt krémbe keverjük a tojásfehérjéket, habszifonba tesszük, és a patront is rácsavarjuk.
A fehér csokoládét felolvasztjuk, a tejszínt és a tojásfehérjét külön-külön kemény habbá verjük. A három hozzávalót összeforgatjuk, íves mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük össze. Hűtőben hűtjük. Tálalásnál meleg vízbe mártott kanállal formázzuk. A sós karamellához a mézet és a cukrot karamellizájuk, majd hozzáadjuk a vajat, a tejszínt és a sót. 112 °C-ig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
TÁLALÁS:
A sós karamellára tálaljuk a sötétcsokoládé-mousse szeletet, majd a fehércsokoládé-habot és a bazsalikomolajat.
csokoládé , méz , vaj , tej , tejszín , tojás , fehércsokoládé-pasztilla