A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Csokoládéduó sós karamellával

Forster Zoltán receptje

2020. szeptember 24.

SÓS KARAMELLA
HOZZÁVALÓK:

  • 165 g méz
  • 165 g cukor
  • 60 g vaj
  • 5 g só
  • 250 ml tejszín

ÉTCSOKOLÁDÉ-MOUSSE
HOZZÁVALÓK:

  • 120 ml tejszín (35%-os)
  • 150 ml tej
  • 30 g cukor
  • 1 db egész tojás
  • 80 g csokoládé (70%-os)
  • 2 db tojásfehérje

FEHÉRCSOKOLÁDÉ-HAB
HOZZÁVALÓK:

  • 200 g fehércsokoládé-pasztilla
  • 400 ml tejszín
  • 1 db tojásfehérje habbá verve
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

A tejet, tejszínt felmelegítjük. A tojássárgáját cukorral habosra keverjük, majd a forró tejszínes keveréket hozzáadjuk, és a tűzhelyre visszatéve melegítjük, míg sűrűsödni nem kezd. Félrehúzzuk, és az étcsokoládé-darabokat is beleforgatjuk, hagyjuk kihűlni.

A kihűlt krémbe keverjük a tojásfehérjéket, habszifonba tesszük, és a patront is rácsavarjuk.

Legalább 4 órát hűtjük, majd folpackkal kibélelt formába nyomjuk, fagyasztjuk.


A fehér csokoládét felolvasztjuk, a tejszínt és a tojásfehérjét külön-külön kemény habbá verjük. A három hozzávalót összeforgatjuk, íves mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük össze. Hűtőben hűtjük. Tálalásnál meleg vízbe mártott kanállal formázzuk. A sós karamellához a mézet és a cukrot karamellizájuk, majd hozzáadjuk a vajat, a tejszínt és a sót. 112 °C-ig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

BAZSALIKOMOLAJ: a bazsalikomleveleket forró vízzel leöntjük szitában, és rögtön hideg vizet engedünk rá. Súlyának megfelelő kétszeres mennyiségű olajjal turmixoljuk, 2 órát hagyjuk aromatizálódni, majd leszűrjük.


TÁLALÁS:
A sós karamellára tálaljuk a sötétcsokoládé-mousse szeletet, majd a fehércsokoládé-habot és a bazsalikomolajat.


csokoládé , méz , vaj , tej , tejszín , tojás , fehércsokoládé-pasztilla

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra