Gyurik Gábor receptje
2019. augusztus 7.Tarte-tészta
Hozzávalók:
- 42 g mandulaliszt
- 325 g liszt
- 200 g hideg vaj
- 3 g só
- 74 g egész tojás (1 db)
- 250 g porcukor
Fehér csokis citromos krém
Hozzávalók:
- 200 g fehér csokoládé
- 250 g tejszín
- 1 db citrom leve és héja
Áfonyazselé
Hozzávalók:
- 300 g áfonyapüré
- 10 g pektin
- 100 g porcukor
Tarte-tészta elkészítése:
A lisztet, mandulalisztet, sót, porcukrot és a hideg vajat összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást. Összedolgozzuk és egy órára hűtőbe tesszük. Ameddig a tészta pihen, addig elkészítjük a krémeket.
Fehér csokis citromos krém elkészítése:
A tejszínt felforraljuk, hozzáadjuk a csokit, a citrom levét és héját, majd elkeverjük.
Áfonyazselé elkészítése:
Az áfonyapürét felforraljuk, hozzáadjuk a pektinnel elkevert porcukrot, összeforraljuk és félretesszük.
Díszítő krém elkészítése:
1 dl madulatejet, 4 db tojássárgáját és 90 g keményítőt péppé keverünk. 650 g mandulatejhez hozzáadunk 1 db vaníliarudat, felforraljuk, majd beleöntjük a péppé kevert masszát és pudingot főzünk. Ha kész, kihűtjük. Kihűlés után kikeverjük 400 g felvert tejszínnel.
Összeállítás:
A tésztánkat kinyújtjuk kb. 3 mm vastagra, és formába töltjük, majd ismét visszatesszük a hűtőbe. 15 percet pihentetjük, majd 180 °C-on 15 percig sütjük. Ha kihűltek a tarte-formák, elkezdjük betölteni: 1/3-ig töltjük a fehér csokis krémmel, majd rátöltjük az áfonyazselét, és ismét hűtőbe tesszük. A díszítő krémet nyomózsákba töltjük, ezzel díszítjük a tarte-ot, és pirított, szeletelt mandulával meghintjük.
fehér csokoládé , citrom , áfonya , mandulaliszt , porcukor , tejszín , pektin