Receptek

Croque monsieur

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2021. július 13.
  • tósztkenyér
  • vaj
  • dijoni mustár
  • sajt
  • sonka

VARIÁCIÓK HOZZÁVALÓI

  • tojás
  • 250 g kockára vágott ementáli sajt
  • 1 ek Worcester-szósz
  • csipetnyi cayenne-i bors
  • 1 kk dijoni mustár
  • tejszín


ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
A francia croque monsieur-nek hívja, a katalán bikininek (háromszögbe vágja), Madridban combinado néven rendelhető.
Az angolok Welsh Rabbitnek mondják („walesi nyúl”), a portugál nemes egyszerűséggel tosta mistának (vegyes tószt).
Az egyszerű tökéletesség egyik megtestesítője – feltéve, hogy a kevés hozzávaló rendben van, és stimmelnek az arányok. Készíthető serpenyőben, sütőben, a kettő kombinációjával vagy kontaktgrillben.



ALAPVÁLTOZAT
Két tósztkenyeret megkenünk hajszálvékonyan szobahőmérsékletű vajjal és még vékonyabban dijoni mustárral. Az egyik szelet megkent oldalára egy szelet sajtot, egy szelet sonkát, majd ismét sajtot és sonkát teszünk (ezt még egyszer megismételhetjük), erre kerül a másik tószt, a vajas felével lefelé.

Vastag falú serpenyőben vajat olvasztunk, ebben eléggé mérsékelt lángon, habzó vajon mindkét oldalán 2-2 percig pirítjuk, majd 200 °C-os sütőbe tesszük, hogy a sajt megolvadjon a belsejében (kb. 5-5 perc mindkét oldalán).

Nem kell túl sok zsiradék, és türelmesen kell készíteni, hogy kívül ne égjen meg, a sajt pedig semmiképp ne maradjon „nyers” és hideg.

VARIÁCIÓK

A leggyakoribb variáció a croque madame, amelynek tetejére tükörtojás kerül.
Másik megoldás: az egyik sajtréteget Mornay-mártással (sajttal ízesített besamel) helyettesítjük. Vagy pedig a tetejére kenjük a Mornay-mártást, így tesszük vajjal kikent serpenyőbe, ezzel tesszük grill alá. Gyakori változat a bundás: ehhez az alaptósztot sütés előtt – akár a poféznit – tejjel felvert tojásba mártjuk, így sütjük meg serpenyőben.

CROQUE MONSIEUR À LA HARRY’S BAR

A legendás velencei Harry’s Bar évtizedek óta arról nevezetes, hogy zseniálisan ötvözi az egyszerűséget a luxussal. Emblematikus ételeinek egyikét croque monsieur néven kínálja.

Ehhez 250 gramm kockára vágott ementáli sajtot összeturmixolunk egy nagy tojássárgájával, egy evőkanál Worcester-szósszal, csipetnyi cayenne-i borssal, kávéskanálnyi dijoni mustárral. Ha szükséges, hígítjuk némi tejszínnel.

12 szelet levágott héjú tósztkenyeret egyenletesen megkenünk a sajtkrémmel, hatot lefedünk főtt sonkával, a másik hat szelet kenyérrel befedjük (megkent felével lefelé).

A velencei bárban olívaolajjal kikent serpenyőben sütik, mindkét oldalán aranyszínűre. Téglalap alakúra vágva tálalják, a végét szalvétába csomagolva.


sajt , sonka , tósztkenyér , vaj , dijoni mustár , Worcester-szósz , tojás