Nábelek Zsófia receptje
2023. április 8.800 g liszt
4 dl tej
20 g élesztő
150 g kacsa- vagy libazsír 100 g cukor
5 g só
1 db felvert tojás a lekenéshez cukros víz (2 ek cukor 1 dl vízben felolvasztva)
A tésztához 1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, a cukorral, a zsírral és a sóval egyneművé dagasztjuk. Letakarva 3⁄4 órát hagyjuk kelni, ezután lisztezett deszkára borítjuk. Az egyharmadát félrerakjuk, a tészta kétharmadát pedig 8 egyenlő részre osztjuk és rudakká sodorjuk.
A nyolc rudat a képen látható módon összefonjuk és az utolsó, hosszabb tésztával körbekerítjük. Tojással lekenjük. 180 °C-on 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük, még forrón cukros vízzel kenjük meg.
Fotó: Kaunitz Tamás, Fortepan