Receptek

Csicsói kulcsos kalács

Nábelek Zsófia receptje

2023. április 8.

800 g liszt

4 dl tej

20 g élesztő

150 g kacsa- vagy libazsír 100 g cukor

5 g só

1 db felvert tojás a lekenéshez cukros víz (2 ek cukor 1 dl vízben felolvasztva)



ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Közepesen nehéz

A tésztához 1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszttel, a cukorral, a zsírral és a sóval egyneművé dagasztjuk. Letakarva 3⁄4 órát hagyjuk kelni, ezután lisztezett deszkára borítjuk. Az egyharmadát félrerakjuk, a tészta kétharmadát pedig 8 egyenlő részre osztjuk és rudakká sodorjuk.


A nyolc rudat a képen látható módon összefonjuk és az utolsó, hosszabb tésztával körbekerítjük. Tojással lekenjük. 180 °C-on 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük, még forrón cukros vízzel kenjük meg.


Fotó: Kaunitz Tamás, Fortepan

húsvét , kalács , csicsói kulcsos kalács

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra