A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Paradicsomos eperleves spárgával

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2013. május 15.
  • 1 kg kis szemű érett paradicsom, ha lehet, több fajtából (koktél, datolya, kis szemű fürtös)
  • 50 dkg érett eper
  • 3-4 db spárgafej adagonként
  • olívaolaj
  • só, cukor, málnaecet (vagy öreg balzsamecet)

ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű

Ez a „csepegtetős” technológia a csúcsgasztronómiából terjedt el: a gyümölcs/zöldség eszenciáját nyerjük ki vele. Számos változatban és kombinációban készíthető, magas víztartalmú zöldségekből és gyümölcsökből. Párosítható centrifugált zöldség- és gyümölcslevekkel is, amelyekkel a csöpögtetés nem, vagy csak kevéssé működik (sárgarépa, cékla, zeller stb ).

A „csepegtetett lé” lehet üdítő nyári ital, de leves vagy mártás alapja is.

Amit paradicsomból nyerünk, azt paradicsomvíznek, amit málnából, azt málnavíznek nevezzük, és így tovább. A paradicsomot és az epret a sóval, a cukorral, az ecettel 10-15 másodpercig turmixoljuk, a turmixot egyszerre mindig csak félig töltsük meg (Nem kell túl finomra turmixolni ). 2-3 réteg gézzel kibélelt szűrőre tesszük, és kicsit kézzel is meggyúrjuk. Lefedjük, lábos fölé téve hűtőszekrénybe helyezzük egész éjszakára, lecsöpögni.

BETÉT
A spárgafejet serpenyőben kevés olívaolajon megfuttatjuk, néhány evőkanál levest adunk alá, lefedjük, 6-8 percig készítjük kis lángon.

TÁLALÁS:
A spárgafejeket langyosan mélytányérba tesszük, felöntjük a hideg levessel. Kávéskanálnyi olívaolajat csöpögtetünk rá. Reszelhetünk rá citrom- vagy narancshéjat is. Van, ahol a végén citrusolajjal (bergamottolajjal) ízesítik, de a leves jól működik a citrusok helyett bazsalikommal vagy tárkonnyal is.


TIPP!
Szezonban sárgadinnye, görögdinnye és paradicsom keveréke is javasolható. Utóbbi három zöldségből csepegtetés nélkül is kiváló püréleves készíthető. Adjunk hozzá kevés gyümölcsös olívaolajat a turmixolás vége felé és tálaláskor is. Az „eszencia” nem csak nyers alapanyagból készíthető: főtt marhához például jól illik a sült paprika és a sütőben sült hagyma lecsöpögtetett leve (ahol a zöldségekre a szűrőben még nehezéket is helyezünk).

eper , paradicsom , spárga , málnaecet