Fodor Sándor receptje
2021. február 9.A LEVES
HOZZÁVALÓK:
- 500 ml alaplé (halból, zöldségből vagy szárnyasból)
- 200 g csicsóka
- 30 g vaj
- 20 g póréhagyma
- 30 ml fehérbor (pl.cserszegi fűszeres )
SNIDLINGOLAJ
HOZZÁVALÓK:
- snidling
- szőlőmagolaj
A LEVES ELKÉSZÍTÉSE:
Vajon a vékony karikára vágott póréhagymát megizzasztjuk, majd hozzáadjuk a metéltre vágott csicsókát, és kis lángon fedő alatt pároljuk (vigyázzunk, ne kapjon színt). Felöntjük alaplével, turmixoljuk, szűrjük. Hozzáadjuk a fehérbort, rövid ideig forraljuk.
Serpenyőben kevés alaplevet és olvasztott vajat (még jobb, ha barnított vajat) öntünk a haltej alá, 4-5 percre lefedjük, közben egyszer megfordítjuk.
SNIDLINGOLAJ ELKÉSZÍTÉSE:
Vágott, forrázott snidlingből kétszeres mennyiségű szőlőmagolajjal fűszerolajat készítünk.
A hozzávalókat néhány percig turmixoljuk, állni hagyjuk, majd leszűrjük.
TÁLALÁS:
A kis kockákra vágott haltejet a tányérokba tesszük, rámerjük a levest, hozzáadjuk a kaviárt, a snidlingolajat. Kevés zsázsacsírával hintjük meg.
A füstölt haltej helyett adhatunk megtisztított, vajon pirult haltejet, konzerv tőkehalmájat, friss harcsamájat, esetleg a kereskedelemben kapható jobb fajta füstölt halat, vajhalat, makrélát, pisztrángot, angolnát.
alaplé , csicsóka , vaj , póréhagyma , snidling , szőlőmagolaj , fehérbor