Segal Viktor receptje
2021. január 18.Hozzávalók (4-8 adag)
- 2 dl víz
- 0,5 dl almaecet
- 5 dkg cukor
- 2 evőkanál méz
- fél zöldcitrom leve
- 1/2 rúd vanília kikapart magjai
- 1 szegfűszeg
- 1 púpos teáskanál reszelt gyömbér
- 2 egész csillagánizs
- 3 szem egész bors
- fél sütőtök (40 dkg), kimagozva, 2 cm-es kockákra vágva
- 1 körte, meghámozva, 2 cm-es kockákra vágva
- ízlés szerint só
Sültek mellé szoktam kínálni, de markáns sajtokkal is remek.
1. Egy lábasban összekeverjük a 2 dl vizet, az almaecetet, a cukrot, a mézet, a zöldcitromlevet és a fűszereket: a vanília - rúd kikapart magjait, szegfűszeget, reszelt gyömbért, csillagánizst, borsot és csipet sót. Erős lángon összeforraljuk a fűszeres szirupot, majd lejjebb vesszük a hőfokot, és kb 10 percig főzzük, 2/3-ára beforraljuk.
2. Hozzáadjuk a felkockázott sütőtököt, és kb. 15 percig főzzük, amíg a tök megpuhul, és a szirup kb. fele ismét elfő.
3. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a sütőtökkel azonos méretűre kockázott körtét. Ezzel már nem kell főzni, mert a szirup forrósága elég ahhoz, hogy a gyümölcs elveszítse nyersességét. A kompótot lehűtjük.
méz , almaecet , zöldcitrom , vanília , szegfűszeg , gyömbér , csillagánizs , sütőtök , körte