Bereznay Tamás receptje
2023. április 30.60 dkg csirkeláb
1 kg csirkeszárny
10 cm póréhagyma 20 dkg sárgarépa
5 gerezd fokhagyma 3 cm gyömbér
10 szem egész bors 2 ek só
A csirkerészeket alaposan megmossuk, egy órára hideg vizbe áztatjuk, majd nagyjából 3 liter tiszta vízben felteszszük főni, az összes többi hozzávalóval együtt. Nagyon lassan elkezdjük főzni. Kb. két óra elteltével, ha megfőttek, de még nem főttek szét a húsrészek, néhányat kiveszünk, amit majd a kocsonyába teszünk.
Letakarva félretesszük. Tovább főzzük még legalább két órát. 1 dl folyadékot tegyünk egy lapos tányéron a hűtőbe és 15 perc múlva látjuk, hogy eléggé megdermedt-e, vagy sem.
Ha nem, akkor tovább főzzük, ha igen, leszűrjük. Tálkákba merünk a léből, beleteszünk szárnyhúst, lábat, esetleg karikákra vágott főtt répát. Kidermesztjük, és citrommal, friss salátával kínáljuk.
(Az étel Márai Lola elkallódott szakácskönyvéből származik, melyet Bereznay Tamás séf öntött formába).