Kun Péter receptje
2021. február 15.Gombamártás
Hozzávalók:
- 5 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 1 dl tejszín
- 1 kk pirospaprika
- só, bors
Sertésszűz
Hozzávalók:
- 80 dkg sertésszűzérme
- 5 dkg panko morzsa
- 5 dkg sültgesztenye-morzsa
- 2 db tojás
- 5 dl napraforgóolaj
Gombamártás elkészítése:
A díszítéshez félreteszünk 4-5 szem kisebb méretű egész gombát. A kockákra vágott vöröshagymát lepirítjuk, majd hozzáadjuk a szeletelt gombát, és még 3-4 percig pirítjuk, amíg a gomba annyi folyadékot nem enged magából, hogy víz hozzáadására nincs is szükség. Hozzáöntjük a tejszínt, egy csipet sót, borsot és a pirospaprikát. Még 5 perc főzés után botmixerrel krémes állagúra keverjük. A díszítésre szánt egész gombákat forró serpenyőben, egy csepp olajon egy csipet sóval 1-2 percig átforgatjuk.
Sertésszűz elkészítése:
A gesztenyét X alakban bevágjuk és betesszük a sütőbe. Amikor megsült, a héja eltávolítása után felaprítjuk morzsa állagúra. A sertésszűzérmét tetszés szerint felszeleteljük. 15-20 dkg-os korongokra vágjuk és bepanírozzuk. A pankó morzsával összekeverjük a sültgesztenye-morzsát, a húst liszt nélkül csak tojásba mártjuk, majd az összekevert morzsába forgatjuk. Lassú tűzön, a lehető legkisebb lángon a már felhevült napraforgóolajban megsütjük. A kis láng azért fontos, hogy szép rózsaszín (rose) maradjon a hús.
Tálalás:
Egy tányérba öntjük a gombamártást, majd belehelyezzük a szűzérmekorongokat, és a tetejére halmozzuk az egész gombákat.
Köretnek gesztenyés dödöllét adhatunk.
gomba , vöröshagyma , tejszín , pirospaprika , sertésszűz , sültgesztenye-morzsa , panko morzsa , tojás , olaj