Cetner Attila receptje
2020. augusztus 6.- 150 g étcsokoládé-pasztilla
- 150 g vaj
- 200 g porcukor
- 1 db vaníliarúd
- 8 db tojás
- 150 g liszt
- 15 g házi baracklekvár
CUKORSZIRUP
HOZZÁVALÓK:
- 70 g kristálycukor
- 2 ek vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 db narancs reszelt héja
- 1 egész fahéj
- 75 ml frissen facsart, szűrt narancslé
- 75 ml rum
- 120 ml víz
VANÍLIAHAB
HOZZÁVALÓK:
- 500 ml tejszín
- 200 g kristálycukor
- 8 db tojás
- 500 ml tej
CSOKOLÁDÉFAGYLALT
HOZZÁVALÓK:
- 300 ml tejszín
- 200 ml tej
- 3 db tojássárgája
- 300 g étcsokoládé-pasztilla
- 200 g kristálycukor
A vajat 50 g kristálycukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, valamint még egy egész tojást.
és mikor megolvadt, hozzákeverjük a cukros tojáshoz.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és liszttel együtt a csokoládékrémmel összekeverjük, majd kivajazott, lisztezett tortaformába töltjük és megsütjük:
Amíg sül a torta, elkészítjük a cukorszirupot, amit felforralunk és kihűtünk. Ha megsült a tortalap, kettévágjuk, a cukorsziruppal meglocsoljuk, majd megkenjük a házi baracklekvárral. Összerakjuk a két lapot, a tetejét lekvárral megkenjük, és csokis mázzal bevonjuk.
A tejet, a tejszínt, a cukrot, a tojássárgáját vízgőz fölött besűrítjük, majd szifonba helyezzük és kihűtjük.
CSOKOLÁDÉFAGYLALT ELKÉSZÍTÉSE:
A tejszínt, a tejet, a cukrot és az étcsokoládét felmelegítjük vízgőz felett, majd ha elkészült, leemeljük, a tojássárgáját óvatosan, egyesével simára keverjük benne, és fagylaltgépbe tesszük.
TÁLALÁS:
A csokoládétortából szeletet vágunk, majd a vaníliahabbal és a házi csokoládéfagylalttal együtt ízlésesen tálaljuk.
tej , tojás , étcsokoládé-pasztilla , vaj , porcukor , liszt , vaníliarúd , baracklekvár , vaníliás cukor , citrom héja , narancs héja , fahéj , narancslé , rum , tejszín