A cikk a honlapuk tartalmi és képi megújulása előtt készült.


Receptek

Hagymás vér

receptje

2012. február 13.
Csonka Gergő, a Sauska Borászat séfje egy hagyományos villányi disznóvágást követően készítette el a következő receptet. Hozzávalók:3 liter friss sertésvér1,5 kg hagyma3 evőkanál sertészsír2 csapott evőkanál szárított majoranna2 teáskanál édes fűszerpaprikasóElkészítés:A disznó bökésekor tálban felfogott vért hűvös, szellős helyiségbe félretesszük, hogy kihűljön és megalvadjon. A  vöröshagymát durván felszeleteljük és a zsíron lassú tűzön aranybarnára dinszteljük. Az alvadt vért felszeleteljük, a szeleteket falatnyi kockákra vágjuk. (A tálban maradt vizet leöntjük, ez a vér víztartalma). A feldarabolt alvadt vért a megdinsztelt hagymára öntjük és lassú tűzön, 25-30 perc alatt készre pirítjuk. Az ételt fakanállal ne kavarjuk erőteljesen, inkább rázzuk a serpenyőt, így formás, egyenletesen pirult kockákat kapunk. Félidőben adjuk hozzá a majorannát meg a fűszerpaprikát és csak a végén sózzuk. Célunk, hogy a vér lágy, zselés állagú, ne pedig grízes legyen. Ezért fontos az alacsony hőfok és a viszonylag rövid készítési idő. Azonnal forrón tálaljuk, friss kenyeret és vegyes savanyúságot kínálunk hozzá.

sertésvér