Receptek

Mohácsi köcsögös

Bittera Dóra – Molnár B. Tamás receptje

2020. július 30.
  • bab
  • hús (lehetőleg füstölt hús)
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • fűszerpaprika, só bors ízlés szerint
ADAG: 1 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Legkönnyebb
Sokác babnak is hívják, élő hagyományú népi babétel, füles cserépcsuporban készül, parázs mellett.

Vagyis a legjobb módon, ahogy fejtett babot elkészíteni lehet: hosszan, lassan.

Szigorú recept nincs, legfeljebb útmutatás. Egy gyakorlott készítő így mondja: kell bele két duplamarék beáztatott bab, nagyjából ugyanannyi hús, feleannyi zöldség, továbbá hagyma, fokhagyma. Ezt öntjük fel vízzel, ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával.

A hús egy része vagy egésze füstölt is lehet, a nyers húsokat jobb előre lepirítani.

A fazekat a parázs mellé teszik, forrástól számítva 2,5-3 óra alatt készül el.

Fontos a jó fazék, amely bírja a magas hőmérsékletet, és azt, hogy csak az egyik oldala kap hőt. Készülés közben forog az étel a csuporban – a hő forgatja, nem kell keverni.

Mohácson minden nyáron van cserepesbab-főző fesztivál, ilyenkor több száz fazékban készül egyszerre a bab.


bab , vöröshagyma , fokhagyma , fűszerpaprika , füstölt hús

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra