Pataky Péter receptje
2021. május 13.(20 db)
- 1 kg mangalicahús vegyesen
- 1/2 kg szürkemarha-lapocka
- 1/2 kg mangalica hát- és tokaszalonnája bőr nélkül, vegyesen
- 30–50 g só ízlés szerint
- 10–15 g finomra őrölt, nagyon jóféle fűszerpaprika
- 5-10 g csípős paprika
- 15 g frissen őrölt fekete bors
- 2–5 gerezd fokhagyma apróra zúzva
- 2–5 g frissen durvára vágott köménymag, ha szeretjük
- 300 ml sótlan, ragacsos, csontokból, bőrös-inas részekből főzött sertésalaplé, jéghidegen
Elkészítése:
A jéghidegre hűtött marhahúst szintén jéghidegre hűtött kutterral vagy bármilyen késes aprítóval összepépesítjük a fűszerekkel és a sóval.
Keverés közben adagoljuk hozzá a szintén jéghideg alaplevet, amíg egynemű massza keletkezik. Ehhez keverjük hozzá a késsel nagyon apró kockákra vágott vagy nagyobb tárcsán ledarált mangalicahúst és szalonnát.
Juh- vagy vékony kaliberű sertésvékonybélbe töltjük.
Ha van füstölési lehetőségünk, enyhén rá is füstölhetünk. Grillen, nagy hőfokon vagy BBQ-technikával is elkészíthetjük, ügyelve arra, hogy ne száradjon ki.
debreceni kolbász , grillkolbász , hot dog , mangalicahús , szürkemarha-lapocka , fűszerpaprika , csípős paprika , fokhagyma , köménymag , tokaszalonna