Receptek

Debreceni ihletésű grillkolbász

Pataky Péter receptje

2021. május 13.

(20 db)

  • 1 kg mangalicahús vegyesen
  • 1/2 kg szürkemarha-lapocka
  • 1/2 kg mangalica hát- és tokaszalonnája bőr nélkül, vegyesen
  • 30–50 g só ízlés szerint
  • 10–15 g finomra őrölt, nagyon jóféle fűszerpaprika
  • 5-10 g csípős paprika
  • 15 g frissen őrölt fekete bors
  • 2–5 gerezd fokhagyma apróra zúzva
  • 2–5 g frissen durvára vágott köménymag, ha szeretjük
  • 300 ml sótlan, ragacsos, csontokból, bőrös-inas részekből főzött sertésalaplé, jéghidegen
ADAG: 4 főre
ELKÉSZÍTÉSI NEHÉZSÉG: Könnyű
A debreceni páros régi fényének visszaadása mindig is Pataky Péter vesszőparipája volt. Még a debreceni IKON séfjeként aligha akadt olyan fesztivál, vendégszereplés vagy tévéműsor, ahol ne a debrecenit vitte volna magával, alapanyagként népszerűsítve vagy külön ételként. Úgy érzi, van szerepe abban, hogy a debreceni páros végül hungarikum lett, ami azóta is központi helyet foglal el az életében. Nem volt kérdés számára, hogy ha grillkolbászreceptet ajánl, akkor az legyen rendesen debrecenis.


Elkészítése:
A jéghidegre hűtött marhahúst szintén jéghidegre hűtött kutterral vagy bármilyen késes aprítóval összepépesítjük a fűszerekkel és a sóval.

Keverés közben adagoljuk hozzá a szintén jéghideg alaplevet, amíg egynemű massza keletkezik. Ehhez keverjük hozzá a késsel nagyon apró kockákra vágott vagy nagyobb tárcsán ledarált mangalicahúst és szalonnát.

Juh- vagy vékony kaliberű sertésvékonybélbe töltjük.

Ha van füstölési lehetőségünk, enyhén rá is füstölhetünk. Grillen, nagy hőfokon vagy BBQ-technikával is elkészíthetjük, ügyelve arra, hogy ne száradjon ki.

Létai torma, jófajta mustár, savanyított jalapeño és kovászos kenyér a méltó kiegészítő mellé, de egy hot dogot is magasabb szintre emelhet.



debreceni kolbász , grillkolbász , hot dog , mangalicahús , szürkemarha-lapocka , fűszerpaprika , csípős paprika , fokhagyma , köménymag , tokaszalonna