Lisztérzékenység: Egyre többen szenvednek lisztérzékenységben. Ez azt jelenti, hogy nem fogyaszthatnak gluténtartalmú élelmiszert, búzát, rozst, árpát, zabot. A betegség kiváltásáért a gluténnak, népies nevén a sikérnek egy speciális fehérjéje, a gliadin a felelős. Ez a sütemény (répatortás sütinyalóka) mandulalisztből készül, így lisztérzékeny gyerekek is fogyaszthatják.
A répát lereszeljük, hozzáadjuk a tojássárgáját és a fűszereket és összedolgozzuk. A tojásfehérjéből és a cukorból habot verünk, majd összekeverjük a répás résszel és belekeverjük a mandulalisztet.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben 170 °C-on 30-40 percig sütjük.
Ha megsült, megvárjuk, míg kihűl, és összemorzsoljuk. A vajat kihabosítjuk a porcukorral, hozzákeverjük a mascarponét, és az így kapott krémet beledolgozzuk a morzsolt piskótába, míg össze nem áll. Kis golyókat formálunk, és kb. félórára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
Felolvasztjuk a csokoládét, a hurkapálcika végét belemártjuk, majd rátűzzük a golyókat és visszatesszük a hűtőbe.
Ha belekötött a csokoládé, az egész golyót belemártjuk az olvasztott csokiba, és azonnal díszítjük színes gyöngyökkel.