Bittera Dóra–Molnár B. Tamás receptje
2020. március 18.LEVES
HOZZÁVALÓK:
- 1 kg hagyma, félbevágva, vékony félkarikára vágva
- 2 ek olívaolaj
- 4 dkg vaj
- 1 l alaplé
- 1 ág kakukkfű
- 1 db babérlevél
- 20 dkg gruyère sajt
- 4 szelet pirítós, jobb kenyérből
- 60-70 ml vörös portói (vagy egy testes Mmrlot kevés brandyvel keverve)
- só, bors, szerecsendió
GYORS ALAPLÉ ELKÉSZÍTÉSE:
1 kg egyenletesen kis darabra vágott zöldséget (sárgarépa, szárzeller, hagyma, fokhagyma, gomba, póréhagyma, édeskömény, félbevágott paradicsom, petrezselyemszár, babérlevél) néhány percig vajon és olívaolajon párolunk. Felöntjük 1 dl fehérborral, besűrítjük, felöntjük annyi vízzel, hogy 4-5 cm-rel ellepje. Felforraljuk, lehabozzuk, 20 percig kis lángon hagyjuk. Végül lehúzzuk a tűzről, és tüllzacskóban belelógatunk kis darabka csillagánizst, néhány szem zúzott borsot, 1 szegfűszeget és egy kis darabka fahéjat. Hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük.
LEVES ELKÉSZÍTÉSE:
Széles serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és a vajat. Hozzáadjuk a hagymát, kissé sózzuk. Néhány percig pároljuk, míg a hagyma fonnyadni nem kezd, és saját levét el nem párologta. Mielőtt pirulni kezdene, 2-3 evőkanál vizet (vagy fehérbort) adunk hozzá, lapáttal felvakarjuk. Addig pároljuk, míg teljesen be nem sűrűsödik. A felöntést és sűrítést 5-6-szor megismételjük. Ezalatt a hagyma karamellizálódni kezd.
Felmelegítjük az alaplevet, ráöntjük a hagymára. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, zúzott borsot, babért, és szerecsendiót reszelünk bele. 45-50 percig kis lángon főzzük lefedve, a fedőn kis rést hagyva. Időközben hozzáadjuk a portóit is.
Közben lereszeljük a sajtot, a kenyérszeleteket megpirítjuk. A sütőt 220 °C-ra melegítjük. A levest tűzálló edényekbe öntjük, ráhelyezzük a kenyérszeleteket, meghintjük sajttal. A hőmérsékletet 180 °C -ra mérsékelve 8-10 percig készítjük.